Hlavní obsah

Náročné dopoledne přetavila Emmons v olympijský triumf

PEKING

Přišla na svůj stav číslo jedna jako první, půl hodiny před začátkem finále. Položila zbraň na stůl, všechno si pečlivě připravila. Otec a kouč Petr Kůrka pomáhal, aby dcera nemusela nosit těžkou tašku. Pak se objevil manžel Matt, objal ji a políbil pro štěstí, mezitím stačil vtipkovat s tchánem. Tak v sobotu začala finálová mise Kateřiny Emmons ověnčená zlatou olympijskou medailí ve střelbě ze vzduchové pušky.

Článek

Česká střelkyně působila klidně a vyrovnaně. "Ale to bylo jen navenek, byla jsem před závodem pořádně nervózní," řekla Emmons. Za sebou měla jako jediná plný nástřel 400 bodů z kvalifikace. Na střelnici byla od půl deváté místního času, do finálové haly přeběhla na desátou hodinu. "To byl úprk. Bylo to náročné," prohlásila.

Chvíli chodila zadumaně po stavu, než se odešla převléknout. Nastoupila deset minut před zahájením, zklidnila se, zkoncentrovala myšlenky. Pět tréninkových ran se jí vydařilo, nejlepší 10,6, nejhorší 10,1. "Potřebovala jsem to ustálit," uvedla Emmons.

Hala čekala napjatě na obhájkyni zlata Tu Li, ale první rána za 9,8 zhatila její šance. Číňanka nevydržela tlak a už se do boje o medaile nevrátila. Emmons začala skvěle, 10,6 a 10,7 znamenalo náskok 1,3 bodu na nakonec stříbrnou Rusku Ljubov Galkinovou. České závodnice se napila a pohladila snubní prstýnek.

Pak ale hala zahučela, když se na jejím terči objevilo 9,7. Náskok byl v tu ránu pryč, druhá Chorvatka Snježana Pejčičová se dotáhla na tři desetiny bodu. "Tušila jsem, že se za mnou dotahují," připustila Emmons.

V ten moment se ale ukázalo, že česká střelkyně od svého bronzového úspěchu v Aténách psychicky vyspěla. Následovalo 10,9 - lépe už se trefit nemohla. Podobný kousek nikdo ve finále nepředvedl a náskok byl v tu ránu zpět. "To vždycky potěší," komentovala to vítězka.

Uklidnila se a skvělými střelami vysoko nad deset dál ničila soupeřky. Největší náskok měla po osmém výstřelu - nad Galkinovou vedla o plné dva body. Bylo rozhodnuto. Nic na tom nezměnila ani střela za 9,9 v poslední ráně celého finále. "Tušila jsem po osmé ráně, že to bude medaile," řekla usměvavá střelkyně. Její první úsměv po zlatém finále patřil americkému manželovi Mattovi, který má své vystoupení v Pekingu před sebou.

Reklama