Hlavní obsah

Veslařská legenda Chalupa: Žena mi asi ještě rok povolí

PEKING

Dojel do cíle svého pravděpodobně posledního olympijského závodu. Ale byl pro Václava Chalupu opravdu úplně posledním? Tím si veslařská legenda není jistá. Nejen slušné vystoupení čerstvě složené dvojky bez kormidelníka v Pekingu, ale i přímluvy známých dovedly čtyřicetiletého veterána k váhání, zda by snad neměl pokračovat v kariéře.

Článek

„Ale pořád je to padesát na padesát,“ nemínil veslař po dojetí  B finále dělat předčasné závěry. „Nechtěl bych v další sezóně prožít to, co v minulých. Člověk se strašně snaží, aby všechno fungovalo a pak zjistí, že je zbytečný,“ vracel se k nešťastným posledním rokům.

Ostatní ho přemlouvají: Pokračuj!

Po aténské olympiádě přesedlal ze skifu do párové čtyřky, ale souhra s ostatními členy nefungovala, Chalupa se trápil. Až když se letos posadil do dvojky bez kormidelníka, nastal obrat. „Cítím, že jsem našel skvělého parťáka i trenéra. A navíc i disciplínu, která mě baví,“ přiznává.

I když Chalupa dál váhá, ostatní veslaři mají jasno. „Neměl by končit. Pořád ukazuje, že na to má. Tím, že se na jaře trhnul od párové čtyřky, udělal jedině dobře a dostal se tam, kam patří,“ říkal skifař Ondřej Synek. „Udělali jsme spoustu práce za tu dobu, co jsme spolu,“ přidával  Chalupův parťák Makovička.

Záleží na rodině a na zdraví

Veslařovo rozhodování ovlivní zejména dva faktory: zdraví a rodina. Stříbrného medailistu z barcelonské olympiády trápí koleno. „Na jaře jsem si utrhl meniskus, čeká mě operace. Musel jsem omezit běhání, vše nahrazuji kolem. Občas se bojím na něj šlápnout,“ říkal.

Ale ani operace by stopku do dalších sezón nemusela znamenat. „Už jsem to jednou zažil, před olympiádou v Aténách. Operace je vcelku jednoduchá, během dvou dnů je člověk doma. Záleží, jestli se neobjeví komplikace. Ale tehdy jsem šel v říjnu na operaci, začal trénovat v prosinci a koncem ledna bylo koleno stoprocentní,“ vzpomínal. „Lidské tělo vydrží moc. Hlavní je hlava, když ta má chuť, tělo to vydrží,“ doplnil Chalupa.

Manželka už souhlas dala

Ani druhý faktor, tedy rodina, zřejmě jeho veslařskou budoucnost nezastaví. Čerstvý otec druhého syna Ondřeje do Pekingu dostal povzbudivou zprávu od manželky. „Už mi napsala jeden krásný mail, že mi možná ještě jeden rok povolí. Musíme to ale probrat v klidu doma,“ naplánoval si.

Reklama