Hlavní obsah

Překážkářka Hejnová se probojovala do finále

PEKING

Jednadvacetiletá Zuzana Hejnová postoupila jako první český i československý atlet v historii do finále olympijského závodu na 400 metrů překážek. V Pekingu v pondělí v semifinálovém běhu obsadila čtvrté, poslední postupové místo. Časem 55,17 sekundy zaostala o 21 setin za svým českým rekordem.

Článek

Bývalá juniorská mistryně Evropy a dorostenecká světová šampiónka dosáhla při své premiéře na olympijských hrách největšího úspěchu mezi dospělými. Loni na mistrovství světa v Ósace vypadla Hejnová v semifinále. "Je to super, osmička se počítá, co víc si přát," prohlásila před novináři.

Hejnové nahrálo i nasazení do pomalejšího běhu. V prvním semifinále nestačil na postup ani čas 54,67, se svým výkonem by v něm obsadila sedmé místo. Nejrychlejší nad překážkami byla Američanka Sheena Tostaová za 54,07. "Před startem jsem si ale říkala, že mám rychlejší rozběh, ale pak se ukázalo, že ne. Dobře pro mě," usmívala se Hejnová.

Pomohly jí k tomu i nové tretry vyvedené v bílé a zlaté barvě. "Jsou super, sedí mi," prohlásila. V rozběhu ji zdobilo na levém rameni logo českého olympijského týmu, v semifinále ho už měla na obou rukách. "Nebylo prý vlevo vidět," řekla Hejnová.

Ve finále nechce skončit poslední. "Není to předem prohraný boj, budu se snažit někoho předběhnout," slíbila. Bude se chtít prý vysílit tak, aby za cílem padla k zemi. "Běžím naplno, ale abych za cílem padla mrtvá, to mi nejde. Někdy bych to chtěla zkusit," prohlásila. Ve finále bude mít šanci.

ATLETIKA:
Ženy:
400 m př. - semifinále: 1. Tostaová (USA) 54,07, ...8. Hejnová (ČR) 55,17.

Reklama