Hlavní obsah

Kajakářky Mrůzková a Blahová postoupily do olympijského finále

PEKING

Deblkajak Michala Mrůzková, Jana Blahová postoupil do olympijského finále. V úterní rozjížďce na pětisetmetrové trati v Pekingu obsadila jediná česká posádka v závodech v rychlostní kanoistice třetí místo a jako poslední prošla přímo do finále.

Článek

Před soutěží si sice Mrůzková postěžovala na nevýhodný los, na vodě však potom české kajakářky předčily i soupeřky ze Slovenska, které několikanásobná mistryně světa ve sjezdu na divoké vodě zařadila mezi medailové kandidátky. Češky prohrály jen s loděmi Německa a Polska a splnily svůj prvotní cíl postoupit do finále.

"Jsme nadšené, s přímým postupem jsme vůbec nepočítaly. Myslely jsme hlavně na postup do semifinále," řekla ČTK Mrůzková. Hodně si cenila zejména skutečnosti, že se jim podařilo porazit i nakonec až sedmé Slovenky, patřící do evropské špičky. "V minulých závodech nás porážely pravidelně o dvě až tři vteřiny," uvedla Mrůzková.

Od čtvrtého místa Finek, které už znamenalo nutnost absolvovat semifinále, dělilo českou dvojici vicemistryň světa z roku 2006 přes půl sekundy. Klíčem k dobrému výsledku byl podle zkušenější členky české posádky dobrý start. "Podařil se nám a v polovině trati jsme byly na druhém místě. Tím jsme podle mého některé posádky zaskočily," řekla Mrůzková.

Finále na programu až v sobotu

Češky tak v Pekingu potvrdily, že se jim závěrečná příprava vydařila. "Poslední dva měsíce se nám jezdilo dobře, asi se nám podařilo správně vyladit formu," pochvalovala si Mrůzková, kterou nyní s Blahovou čekají tři dny pauzy. Finále se totiž jede až v sobotu. "Uvidíme, co s námi ta pauza udělá," přemýšlela Mrůzková.

Ve finále by český deblkajak nechtěl skončit poslední. "Na boje o medaile nemáme. Můžeme ale nastoupit s pocitem, že máme splněno," řekla Mrůzková. Vzhledem k tomu, že s parťačkou postoupily do závěrečné jízdy pátým časem, rády by to ve finále potvrdily. "Když budeme páté šesté, budeme spokojené," dodala.

Reklama

Související témata: