Hlavní obsah

Nejdéle sloužící člen MOV Havelange, obviněný z korupce, nebude volit pořadatele ZOH

SAO PAULO

Nejdéle sloužící člen Mezinárodního olympijského výboru Joao Havelange se nezúčastní příští týden zasedání MOV v jihoafrickém Durbanu, kde se rozhodne o pořadateli zimních olympijských her v roce 2018. Bývalého prezidenta fotbalové federace FIFA vyšetřuje etická komise kvůli obvinění z korupce, s tím však podle jeho mluvčího neúčast na jednání nesouvisí.

Foto: ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

"Je to dlouhá cesta. Nestojí za to cestovat tam a zase zpátky," řekl agentuře AP Havelangeův mluvčí Sergio Martins. Podle něj pětadevadesátiletý Brazilec zůstane doma i proto, že se jeden z jeho rodinných příslušníků podrobí v nejbližších dnech operaci.

Martins dodal, že Havelangeova absence nemá co dělat s loňským obviněním televize BBC, jež ve své reportáži uvedla, že v závěru svého působení v roli prezidenta FIFA přijal Brazilec v roce 1997 úplatek milión dolarů. Podle Martinse si tato tvrzení média vymyslela.

FIFA případ nevyšetřuje, nicméně etická komise MOV si minulý rok vyžádala od BBC její materiály a důkazy prověřuje.

Havelange je členem Mezinárodního olympijského výboru 47 let. Prezidentem FIFA byl v letech 1974-1998 do nástupu Seppa Blattera.

Příští středu se v Durbanu rozhodne o pořadateli ZOH 2018 mezi korejským Pchjongčchangem, německým Mnichovem a francouzským Annecy.

Reklama