Hlavní obsah

NBA zvažuje věkový limit pro OH, Bryant to považuje za hloupost

Manchester

V zámoří a především ve vedení basketbalové NBA sílí myšlenky na zavedení horní věkové hranice pro účast hráčů na olympijských hrách. Superhvězda Kobe Bryant z Los Angeles Lakers je však rázně smetl ze stolu. Jedna z hlavních postav elitního výběru USA, který bude v Londýně opět jednoznačným favoritem na zlato a jehož vystoupení má být jedním z vrcholů Her, dokonce označil nápad za hloupost.

Foto: Steve Marcus, Reuters

Američtí basketbalisté Kobe Bryant (vlevo) a LeBron James

Článek

Komisionář NBA David Stern ve snaze zabránit zraněním hráčů a jejich únavě před sezonou uvedl již při posledním play off NBA, že "liga by měla udělat krok zpět". Zamlouval se mu přitom podobný formát, který je na olympiádě uplatňován u fotbalového turnaje. Každou zemi v něm smí reprezentovat pouze hráči do 23 let, které může doplnit maximálně trio starších fotbalistů. "Myslím, že po olympiádě v Londýně bychom o tom měli uvažovat," prohlásil Stern v květnu pro rádio ESPN.

Hlasy o zavedení věkového limitu zesílily především poté, co se minulý týden zranil v přípravě na olympijský turnaj Blake Griffin, a přidal se tak k dalším marodům, kteří o účast v Londýně kvůli zdravotním potížím již dříve přišli. Vycházející hvězda přitom před nedávnem podepsala s Los Angeles Clippers prodloužení smlouvy, díky níž si za pět let vydělá 95 milionů dolarů.

Samotným hráčům se ale podobné úvahy vůbec nezamlouvají. "Je to hloupý nápad, opravdu hloupost," řekl novinářům po příletu do Evropy třiatřicetiletý Bryant, který se společně s týmem připravuje na čtvrteční přípravný zápas s domácí Británií. "Měla by to být volba hráčů," dodal dlouhodobý lídr Los Angeles Lakers, jenž už má na kontě zlato z Pekingu 2008.

Připustil rovněž, že podobně se k problému staví i zbytek týmu. "Olympiády jsou o tom, že na ně jezdí ti nejlepší. A ti nejlepší soutěží proti těm nejlepším," řekl Bryant. "Když vidíte kluky, kteří jdou do nové sezony NBA z takových mužstev, jako je toto, mají obrovské sebevědomí. Je to určitě lepší než být doma a jen si hrát s balonem, když můžete nastupovat proti nejlepším světovým hráčům," doplnil ho reprezentační spoluhráč Chris Paul z konkurenčních Clippers.

Zavedení věkového limitu by podle pětinásobného vítěze NBA Bryanta olympijský turnaj jednoznačně znehodnotilo. A v potaz nebere ani argumenty o ochraně investic klubových vlastníků. "Máme tu nejlepší lidi, kteří se o nás starají a monitorují náš stav. Pokud naši vlastníci nebo trenéři z NBA chtějí vidět, co děláme, mohou přijít na náš trénink a třeba i mluvit s trenéry. Na rozdíl od těch kluků, kteří přes léto někam zmizí a pak se vrátí s nadváhou," podotkl Bryant.

Právě díky vystoupení hvězd slavné soutěže je basketbalový turnaj od roku 1992, kdy při první účasti profesionálů z NBA oslnil legendární Dream Team v čele s Michaelem Jordanem, pokaždé očekáván jako jeden z hlavních magnetů olympiády.

Reklama