Hlavní obsah

Americký basketbalový Dream Team si přijel na olympiádu pro čtrnácté zlato

Londýn

Američané chtějí získat na olympijských hrách v Londýně nejvíce medailí ze všech výprav a o tom, že jim k tomu pomohou jejich basketbalisté, snad pochybují jen ti největší pesimisté. "Tým snů", jak se celku složenému z hvězd NBA přezdívá, totiž ještě nikdy neopustil hry bez cenného kovu. Výběr USA už má na kontě 13 zlatých medailí, i proto je znovu jasným favoritem.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Hvězdný LeBron James v dresu amerického olympijského týmu v přípravě proti Brazílii

Článek

Dosud se jen čtyřikrát stalo, že Američané nezískali na olympijských hrách zlato. V letech 1972 a 1988 slavil Sovětský svaz, který zdolal USA ve finále a v semifinále, v roce 2004 vyhrála Argentina a v roce 1980 Jugoslávie, ovšem to se Američané kvůli bojkotu her v Moskvě nezúčastnili. Celkem Američané utrpěli na hrách během šestnácti účastí jen pět porážek, z toho tři v Aténách 2004.

Bryant: Buď zlato, nebo se radši nevracet domů

"Jsme jasní favorité na zlato, ale nejsme neporazitelní," tvrdí jedna z největších hvězd týmu Kobe Bryant. "Každopádně pro americký tým je cíl vždy jasný, Buď vyhrát zlato, nebo se radši nevracet domů," dodal člen minulého Dream Teamu z her v Pekingu. Spolu s ním budou zlato obhajovat i LeBron James, Chris Paul, Carmelo Anthony a Deron Williams.

Američané si ale uvědomují, že cestu za zlatem nebudou mít tak jednoduchou jako například na hrách v Barceloně či Atlantě, kde neměli tak silnou konkurenci. "Možná už nevypadáme tak dominantní jako kdysi, ale je to tím, že zbytek světa se výrazně zlepšuje. Přesto věřím, že naší kvalitu přetavíme ve zlato," řekl trenér Mike Krzyzewski.

Američany by měli prověřit hlavně Španělé, kteří obhajují stříbrné medaile. Jenže v přípravě šlo ve vzájemném duelu o jednoznačnou záležitost ze strany USA, které vyhrály 100:78. "Zpočátku jsme dokázali hrát vyrovnaně, ale pak jsme ztratili příliš mnoho míčů. Nicméně posbírali jsme hodně užitečných informací, které se nám mohou hodit, pokud na ně na olympiádě znovu narazíme," řekl trenér Španělů Sergio Scariolo.

Hlavním soupeřem Španělé

Sestavu Španělů tvoří z poloviny hráči, kteří byli již při zisku stříbra na minulých hrách. Z hlavních opor pak schází jen zraněný Ricky Rubio. Nechybějí ani obávaní bratři Marc a Pau Gasolové, kteří mají hodně zkušeností z NBA. Hvězda LA Lakers Pau Gasol dokonce ponese španělskou vlajku při zahájení.

Mezi další favority patří Argentinci s tahounem Manuem Ginobilim, Francouzi s Tonym Parkerem a Litevci, kteří na posledních pěti olympiádách nechyběli v semifinále. Otázkou je, co čekat od Rusů, kteří od triumfu na ME 2007 čekají na výraznější mezinárodní úspěch.

Překvapením turnaje jsou Nigerijci, kteří v kvalifikaci senzačně vyřadili velmoc Řecko. Nyní se společně s Tuniskem pokusí stát první africkou zemí, která se na olympiádě dostane do čtvrtfinále. V sestavě domácí Velké Británie je rozehrávač Mike Lenzly, který dosud oblékal dres českého mistra z Nymburka.

Ze dvou šestičlenných skupin postoupí vždy čtyři nejlepší celky do čtvrtfinále, přičemž vítěz skupiny A se utká se čtvrtým celkem skupiny B a obráceně. Souboje ve skupinách se odehrají v hale ve Stratfordu poblíž olympijské vesnice, vyřazovací boje proběhnou v londýnské O2 Areně s kapacitou 20 tisíc míst.

Složení skupin olympijského turnaje basketbalistů:
Skupina A: USA, Argentina, Francie, Litva, Tunisko, Nigérie.
Skupina B: Španělsko, Rusko, Austrálie, Čína, Velká Británie, Brazílie.
Přehled vítězů:
13 - USA (1936, 1948, 1952, 1956, 1960, 1964, 1968, 1976, 1984, 1992, 1996, 2000, 2008),
2 - Rusko (SSSR, 1972, 1988),
1 - Srbsko (Jugoslávie, 1980), Argentina (2004).

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.