Hlavní obsah

Olympijská vesnice: řada lákadel, ale žádný alkohol

Londýn

Londýn má v těchto dnech v sobě další malé město, které žije vlastním životem. Každým dnem se v sousedství olympijského parku zabydluje více a více sportovců, kteří z nově postavených věžáků olympijské vesnice budou vyrážet bojovat o medaile.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Olympijská vesnice v Londýně

Článek

Ulice De Coubertina, korpus 14, blok A. Tak je označen dům, na jehož balkónech visí české vlajky. Vedle vlají slovenské, další pokoje obsadila brazilská výprava, jejíž obrovská zástava zabírá dokonce šest pater.

Největší a na první pohled viditelný objekt na okraji vesnice obsadila domácí reprezentace. „Náš nejlepší tým" hlásí obrovský nápis v posledním patře věžáku obklopený britskými vlajkami.

V Pekingu byla vesnice větší

Samotné pokoje příliš rozlehlé nejsou. „V Pekingu byla celá vesnice větší, tam byl i bazén," srovnává gymnasta Martin Konečný, který se zabydlel jako první z české výpravy. Na pokoj, který obývá se svým trenérem, se mu kromě tašky už moc věcí nevejde. „Takže jsem většinou na posteli s počítačem," říká. Například basketbalistky uvítaly možnost využít prodloužených postelí.

Možností, kam vyrazit, mají sportovci dost, aniž by opustili přísně střežené brány vesnice. Tradiční červené dvoupatrové autobusy je rozvezou do velké jídelny, banky, ke kadeřníkovi, či do stanu pojmenovaného The Globe, kde se vyřádí zejména ti hravější. Kulečníky, fotbálky, počítačové hry... K tomu pódium, kde vytrvale hraje DJ, a bar se širokou nabídkou nápojů. Ale pozor, výhradně nealkoholických!

„Ještě jsem tam nebyl, ale na kulečník zajdu," plánoval Konečný. „Ze začátku tam moc nechodíme, ale pak když už je to tu dlouhé, třeba na fotbálek vyrazíme," říkala za basketbalistky jejich kapitánka Hana Horáková.

Podle kontinentů si sportovci můžou vybírat typ stravy v jídelně. „Já šel hned do té americké, výborné to bylo," pochvaloval si silák výpravy, vzpěrač Jiří Orság. „Já si to nějak špatně namíchala, ale jak jsem měla hlad, pochutnala jsem si," tvrdila Horáková.

Jídelna je i místem setkávání. „Tam se dá vydržet sedět hodiny, sledovat ten cvrkot a dívat se, kdo zrovna přichází," vzpomínal bývalý veslař Václav Chalupa, který zažil šest olympiád jako závodník, na té letošní bude působit v roli spolukomentátora. Čeští sportovci už si tak nabírali jídlo třeba vedle kapitána britských fotbalistů Ryana Giggse.

Reklama

Související témata: