Hlavní obsah

Zápasnice Jošidaová má třetí olympijské zlato za sebou

Londýn

Japonská zápasnice Saori Jošidaová porazila na olympiádě v Londýně ve finále do 55 kg Tonyu Verbeekovou z Kanady a zvítězila na třetích hrách za sebou. Po krajance Kaori Ičové, která završila hattrick ve středu, se stala teprve druhou zápasnicí s třemi olympijskými triumfy.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Japonská zápasnice Saori Jošidaová zvítězila na třetích olympijských hrách za sebou

Článek

Třicetiletá Jošidaová zápasila s Verbeekovou o zlato už před osmi lety v Aténách. Stejnou soupeřku porazila také o čtyři roky později v Pekingu, kde ji vyřadila v semifinále a kanadská reprezentantka se musela spokojit s bronzem.

Devítinásobná mistryně světa pro Japonsko vybojovala v Londýně třetí zlato ze čtyř možných. V kategorii do 48 kg zvítězila Hitomi Obaraová, ve váze do 63 kg získala zlato Ičová, která stejně jako Jošidaová navázala na olympijské trumfy z let 2004 a 2008.

Jedinou kategorií, ve které japonské zápasnice na probíhajících hrách neuspěly, byla váha do 72 kg, v jejímž finále Ruska Natalja Vorobjevová porazila Stanku Zlatevovou. Bulharská reprezentantka si tak zopakovala zklamání z her v Pekingu, kde rovněž skončila druhá.

XXX. letní olympijské hry v Londýně:
Zápas - ženy:
Do 55 kg: 1. Jošidaová (Jap.), 2. Verbeeková (Kan.), 3. Renteriaová (Kol.) a Ratkevičová (Ázerb.), 5. Lazarevová (Ukr.) a Žolobovová (Rus.), 7. Mattssonová (Švéd.), 8. Amriová (Tun.).
Do 72 kg: 1. Vorobjevová (Rus.), 2. Zlatevová (Bulh.), 3. Mandžurovová (Kaz.) a Undaová (Šp.), 5. Wang Ťiao (Čína) a Marsaljuková (Běl.), 7. Aliová (Kamerun), 8. Očirbatová (Mong.).

Reklama