Hlavní obsah

FIFA vyzvala kluby, aby uvolnily mladé hráče na olympiádu

CURYCH

Mezinárodní fotbalová federace FIFA dopisem vyzvala kluby, aby hráče mladší 23 let uvolnily na olympijské hry v Pekingu. Nic na tom nemění skutečnost, že olympiáda nespadá do kalendáře FIFA a v Evropě už se rozbíhá klubová sezóna včetně předkol Ligy mistrů.

Článek

"Uvolnění hráčů pod 23 let vždycky bylo pro všechny kluby povinnoství. Tato zásada by měla platit i pro Peking," napsal prezident FIFA Sepp Blatter v dopise všem členům.

Uvolňování hráčů na olympiádu se brání například Barcelona, která se nehodlá obejít bez Argentince Lionela Messiho. Přes zákaz klubu se do přípravy brazilského výběru na Peking zapojila hvězda Werderu Brémy Diego a stejně se rozhodl i obránce Schalke Rafinha, kterému vedení týmu dokonce pohrozilo soudem a pokutou 25 000 eur za každý den absence.

Z pohledu klubů není nutné ani mladé hráče uvolňovat, protože olympiáda nefiguruje v oficiálním mezinárodním kalendáři. "Vzhledem k jeho výjimečnosti se s mužským olympijským turnajem vždy zacházelo nestandardně. To však neznamená, že kluby, kterých se to týká, nemají povinnost uvolnit hráče," oponuje tomu FIFA v dopise.

Jiná praxe funguje u fotbalistů starších třiadvaceti let, kteří mohou na olympiádě být jen tři v každém výběru. Jejich start v Pekingu je podmíněn souhlasem klubu. Olympiády se tak po přestupu do AC Milán může zúčastnit Brazilec Ronaldinho, kterého předtím Barcelona odmítla na hry uvolnit. Naopak jeho krajana Kaká italský klub na hry nepustí.

Reklama