Hlavní obsah

Rogge přiznal, že nemůže v otázce lidských práv mluvit upřímně

PAŘÍŽ

Prezident Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Jacques Rogge v rozhovoru pro magazín deníku L'Équipe odmítl, že by mu nezáleželo na nedodržování lidských práv ze strany čínské vlády. Belgický funkcionář ovšem přiznal, že z důvodu "státního zájmu" nemůže hovořit tak upřímně, jak by si přál.

Článek

"Samozřejmě pro mě lidská práva znamenají hrozně moc. Ale kvůli státnímu zájmu nemůžu jít v tomto tématu do detailů," uvedl Rogge v rozhovoru dva týdny před zahájením olympijských her v Pekingu. Právě v souvislosti s hrami se ocitla Čína pod drobnohledem Západu, především kvůli její politice směrem k Tibetu, lidským právům a svobodě slova.

"Musím být opatrný na to, co dělám a co říkám. Jsem šéf organizace a mým úkolem je zajistit úspěšné olympijské hry a umožnit sportovcům svobodně se vyjadřovat. Jsem kritizován a jsem na to připravený, abych chránil sportovce. Kvůli své zodpovědnosti jsem ztratil možnost říkat, co chci," uvedl Rogge.

Diskusi schvaluje, bojkot ne 

Účastník tří olympijských her v jachtingu garantuje sportovcům svobodu vyjádřit své názory kdekoli kromě stadiónů a olympijské vesnice. "Mají volnost v novinářských zónách, na tiskových konferencích, v televizi, na ulici a tak dále," řekl Rogge.

Vrcholný funkcionář olympijského hnutí vyzval v dubnu představitele západního světa, aby přestali sekýrovat Čínu kvůli lidským právům a doporučoval jim místo toho klidnou, ale neústupnou diskuzi. Zároveň se mu nelíbí, že někteří vrcholní politici bojkotují na protest proti čínské vládě slavnostní zahájení.

"Považuju to za pokrytectví, když slyším politika mluvit o bojkotu pekingských her, aniž by byť jen na sekundu uvažoval o stažení svého velvyslance nebo přerušení obchodních a kulturních styků s Čínou," uvedl Rogge. "Proč by měl sport platit za ostatní? To je nepřijatelné," dodal dva týdny před začátkem her šestašedesátiletý rodák z Gentu.

Reklama