Hlavní obsah

Basketbalisté USA ujeli fanouškům v Pekingu autobusem

PEKING

Do Pekingu ve středu dorazili netrpělivě očekávaní američtí basketbalisté, kteří budou patřit k nejsledovanějším aktérům olympijských her. Výběr složený z hvězd NBA vítal na letišti zástup fanoušků, z nichž někteří čekali na své oblíbence i několik hodin. Hráčů v čele s Kobem Bryantem a LeBronem Jamesem si však příliš neužili. Američtí reprezentanti opustili letiště přes uzavřené VIP prostory a autobusem odjeli do města.

Článek

Jeden z natěšených fanoušků dokonce za vozidlem chvíli běžel. Jedinou šanci vidět své idoly měli čínští příznivci přes sklo autobusových oken, skrz které se na ně usmívala nejčastěji vyvolávaná hvězda Los Angeles Lakers Bryant.

Svěřenci trenéra Mika Krzyzewského dorazili do Pekingu ze Šanghaje, kde v úterý zakončili přípravu výhrou nad Austrálií 87:76 v nečekaně vyrovnaném zápase. "Byl to náš nejhorší výkon, ani bych tomu neříkal výkon. Nepřiblížili jsme se k úrovni hry, jaké jsme schopni," uvedl kouč, jehož tým vyhrál všech pět přípravných utkání. Týmy Kanady, Turecka a Litvy američtí hráči deklasovali, krok s nimi zvládli držet jen Rusové a Australané.

Basketbalisté USA přijeli do Pekingu s jasným cílem vrátit se na světový trůn, který naposledy zabrali na hrách v Sydney v roce 2000. Od té doby na olympiádě či mistrovství světa na zlato nedosáhli. "Můj úkol je hrozně jednoduchý. Musím připravit tým tak, aby vyhrál. To je jediné, po čem tady toužím," prohlásil Krzyzewski, jeden z nejúspěšnějších univerzitních koučů v historii, který nikdy netrénoval v NBA.

V úvodu turnaje ještě hodlá dopřát hráčům i čas na rozptýlení a vezme je na výlet na Velkou čínskou zeď. Trenéra přijede v cestě za životním úspěchem povzbudit i jeho rodina. "Chtěl jsem, aby tu byli, protože to je jedinečná příležitost něco takového zažít," uvedl. Američané vstoupí do soutěže nedělním ostře sledovaným soubojem s domácí Čínou.

Reklama

Související témata: