Hlavní obsah

První dvě zlata pro Rusko získali v Pekingu zápasníci

PEKING

Dvě zlaté medaile získali na úvod zápasnických soutěží na olympijských hrách ruští reprezentanti a postarali se tak o první nejcennější kovy pro svou zemi z Pekingu. V řeckořímském stylu v úterý v kategorii do 55 kilogramů překvapivě triumfoval Nazyr Mankijev, váze do 60 kilogramů kraloval mladík Islam-Beka Albijev.

Článek

Třiadvacetiletý Mankijev porazil ve finále Rovšana Bajramova z Ázerbájdžánu, předtím však ve čtvrtfinále zdolal velkého favorita a trojnásobného úřadujícího mistra světa Hamida Reihanpúra z Íránu. Mankijev si dnes připsal druhou medaili z velké akce, na loňském mistrovství světa v Baku získal bronz.

Také jeho o čtyři roky mladší krajan Albijev zdolal v boji o zlato soupeře z Ázerbájdžánu a stal se v 19 letech druhým nejmladším olympijským vítězem v historii zápasu. Osmý muž z loňského světového šampionátu deklasoval Vitalije Rahimova po dvou periodách 6:0. Bronz získali Ruslan Ťumenbajev z Kyrgyzstánu a Nurbakyt Tengizbajev z Kazachstánu.

Zápas řeckořímský, do 55 kg:
finále: Mankijev (Rus.) - Bajramov (Ázerb.) 6:5
semifinále: Bajramov - Amojan (Arm.) 11:3, Mankijev - Pak Un-čchul (Korea) 9:2.
Konečné pořadí: 1. Mankijev, 2. Bajramov, 3. Amojan a Pak Un-čchul, 5. Hernandez (Kuba) a Reihanpúr (Írán), 7. Fris (Srb.), 8. Mango (USA).
Zápas řeckořímský, do 60 kg:
Finále: Albijev (Rus.) - Rahimov (Ázerb.) 6:0,
semifinále: Albijev - Ťumenbajev (Kyrg.) 10:0, Rahimov - Tengizbajev (Kaz.) 8:1.
Konečné pořadí: 1. Albijev, 2. Rahimov, 3. Tengizbajev a Ťumenbajev, 5. Monzon (Kuba) a Šeng Ťiang (Čína), 7. Nazarian (Bul.), 8. Diaconu (Rum.).

Reklama