Hlavní obsah

Jamajka má sprinterský double, stovku žen vyhrála Fraserová

PEKING

Olympijskou vítězkou v běhu na 100 metrů se stala Jamajčanka Shelly-Ann Fraserová. Nedělní finále vyhrála v čase 10,78 sekundy a napodobila sobotní triumf krajana Usaina Bolta. Nevídaný absolutní triumf jamajských sprinterek dokonaly Sherone Simpsonová a Kerron Stewartová, o jejichž pořadí nerozhodla ani cílová kamera, takže obě získaly stříbrné medaile v čase 10,98.

Článek

"Už teď se nemůžu dočkat, až my se vrátíme domů. To budou oslavy," zářila šťastná vítězka, jež si v cestě za zlatou medailí vylepšila osobní rekord o sedm setin a zařadila se na první místo letošních tabulek. "Chtěla jsem se tu vydat ze všech sil, měla jsem obrovskou vůli po vítězství. Ale protože se mi vůbec nevěřilo, nebyla jsem pod žádným tlakem. Ještě tomu pořádně nevěřím," pokračovala nová šampiónka. Jejím dosud největším úspěchem byl podíl na stříbru štafety na loňském MS, kde ale nestartovala ve finále.

Tři sprinterky z jedné země dosud nikdy nejkratší trať na olympijských hrách neovládly. Jen v Montrealu 1976 stály na stupních vítězů tři Němky, tehdy ale vítězná Annegret Richterová a bronzová Inge Heltenová reprezentovaly takzvané západní a stříbrná Renate Stecherová východní Německo.

Jednadvacetiletá Fraserová je první ženou, jež získala zlato na stovce pro Jamajku, stejně jako to o den dříve dokázal Bolt jako první muž. Stala se nástupkyní Julie Něstěrenkové z Běloruska, která při obhajobě vypadla v semifinále.

Americký protest zamítnut

Navíc spolu s kolegyněmi v neděli nepustily k medaili žádnou z Američanek. Ty ve finále utrpěly těžký debakl, protože rovněž startovaly ve třech. Lauryn Williamsová, jež obhajovala stříbro z Atén, a americká šampiónka Muna Leeová doběhly hned za Jamajčankami, exmistryně světa Torri Edwardsová skončila osmá.

"Ono se to spraví, prostě přišel takový den," konstatovala Leeová. Ve shodě s kolegyněmi měla pocit, že některá z běžkyň ulila start. Edwardsová se dokonce k domnělému předčasnému startu přiznala a americká výprava ve snaze zvrátit nepříznivý výsledek závodu podala protest. "Aby se prozkoumalo, zda Torri Edwardsová neulila start a zda závod neměl být zastaven," uvedl mluvčí amerických atletů Jill Geer. Krátce nato však byl protest zamítnut.

Američanky neměly na stupních vítězů po stovce zastoupení s výjimkou bojkotované Moskvy 1980 naposledy právě v Montrealu. Medaili ale nemají ani ze Sydney 2000, kde vyhrála později diskvalifikovaná Marion Jonesová.

LOH 2008 -ATLETIKA:
Ženy - 100 m:
1. Fraserová 10,78, 2. Simpsonová a Stewartová (všechny Jam.) obě 10,98, 4. Williamsová 11,03, 5. Leeová (obě USA) 11,07, 6. Kwakyeová (Brit.) 11,14, 7. Fergusonová-McKenzieová (Bah.) 11,19, 8. Edwardsová (USA) 11,20.

Reklama