Hlavní obsah

Devět německých olympioniků tvrdí: "My všichni jsme Číňané"

BERLÍN

německých olympioniků, mezi nimi bikerka Sabine Spitzová a plavkyně Petra Dallmannová, se rozhodli veřejně podpořit dodržování lidských práv v dějišti her. Známí sportovci se nechali pro páteční magazín mnichovského deníku Süddeutsche Zeitung vyfotit s fotografiemi čínských disidentů, kteří za své názory museli do vězení.

Článek

Magazín otiskl fotoseriál s titulkem "My všichni jsme Číňané". Ten odkazuje na slavný proslov amerického prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho, jenž v roce 1963 v tehdejším Západním Berlíně prohlásil: "Ich bin ein Berliner".

Němečtí olympionici jsou vyfotografováni ve svých sportovních úborech, ovšem před obličejem mají fotografie hlavy vybraného čínského disidenta. "Když jsem jela na olympiádu do Sydney a do Atén, vždycky jsem se těšila. Teď to říct nemůžu. Nevím, co si mám myslet o zemi, která nedá svým vlastním lidem svobodu slova," uvedla pro deník bronzová medailistka z Atén Spitzová, která pózovala se snímkem uvězněného spisovatele Jang Tchung-jena.

V magazínu se dále objevili vodní pólista Sören Mackeben, šermířka Imke Duplitzerová, moderní pětibojaři Eva Trautmannová, Steffen Gebhardt a jachtaři Ute Höpfnerová, Julia Blecková a Ulrike Schümannová.

Reklama

Související témata: