Hlavní obsah

Ronaldinho a spol. poznali nástrahy života v olympijské vesnici

PEKING

Po více než dvou týdnech strávených v pětihvězdičkových čínských hotelech se fotbalisté Brazílie v čele s hvězdným Ronaldinhem v neděli přesunuli do olympijské vesnice. A jejich klid a po hoda vzaly brzy za své. Poté co se "kanárci" vydali poobědvat do jídelny, museli si s jídlem hodně pospíšit, aby zase rychle odešli. Stali se totiž objektem zájmu ostatních sportovců a pomáhajících dobrovolníků, kteří se s nimi chtěli fotografovat a žádali hráče o podpisy.

Článek

Lidí kolem brazilského týmu navíc stále přibývalo. "Museli si dát jen rychlý oběd a zase odejít," řekl mluvčí týmu Rodrigo Paiva. Největší hvězda Ronaldinho se sice vzorně postavil do fronty, ale způsobil tím naprostý chaos; musel se tedy posadit na své místo a jídlo mu raději přinesl někdo jiný.

Velice podobnou zkušenost s olympijskou vesnicí má i tenisová hvězda Roger Federer. Dlouholetá světová jednička, která ode dneška musela přepustit pozici na trůnu olympijskému vítězi Rafaelu Nadalovi, upřednostňuje klid a na rozdíl od předchozích dvou olympiád dává přednost hotelu. Do vesnice se však vydal Švýcar alespoň podívat, což ho však jen utvrdilo v tom, že své ubytování si vybral správně - během oné návštěvy byl totiž doslova zavalen žádostmi o fotografie a autogramy.

Potkat se chce s Kobe Bryantem

Brazilci si však musejí zvykat na poněkud jiný standard i co se ubytování týká: v kontrastu s hotely, kde přebývali, nyní v olympijské vesnici sdílejí apartmány s pěti či šesti spoluhráči a jejich pokoje nemají ani televizory nebo přístup na internet. Přesto po čtvrtfinálové výhře 2:0 v prodloužení nad Kamerunem Brazilci věří, že se v dějišti her zdrží co možná nejdéle.

V sobotu je na programu olympijských her zápas o první příčku, na niž by Brazilci poprvé v historii rádi dosáhli. V úterý se v předčasném finále turnaje utkají o postup do bitvy o zlato se svými jihoamerickými rivaly Argentinci. Ve druhém semifinále na sebe narazí Belgie s Nigérií.

Do té doby však i sami Brazilci věří, že si splní některá svá přání ohledně setkání s dalšími hvězdami první velikosti jiných sportů. Sám Ronaldinho přiznal, že by nerad minul amerického basketbalistu Kobeho Bryanta.

Nejužitečnější hráč minulé sezóny NBA už stihl potkat Lionela Messiho, proti němuž Ronaldinho v semifinále nastoupí. "Kobe je dobrý kamarád a také hráč, kterého moc obdivuju. Také vím, že má rád fotbal," uvedl Ronaldinho, který basketbalistu zná od turné Barcelony v USA před dvěma lety.

Reklama