Hlavní obsah

VIDEO: První olympionici v Londýně: Hilgertová se bála o loď, Ježek si odskočí na zahrádku

První čeští sportovci už se zabydlují v dějišti olympijských her v Londýně. Vládním speciálem odletěla z Prahy ve čtvrt na dvanáct kompletní skupina vodních slalomářů, gymnasta Martin Konečný a jachtař Karel Lavický.

Odlet první části výpravy na OH v LondýněVideo: Michal Osoba, Právo

 
Článek

Byl to na vojenském letišti v Kbelích hektický den. Dopoledne se nakládal materiál do letadla vládního Airbusu, do něhož pak nastoupilo osmnáct členů české výpravy, po poledni se chystal přelet čtyř klisen koně Převalského do Mongolska letounem CASA. Stroj s olympioniky vzlétal skrz husté mraky, jakoby symbolizovaly počasí, které podle předpovědí sportovce v Londýně čeká.

První týden stráví vodní slalomáři v hotelu poblíž kanálu s divokou vodou, až začátkem příštího týdne se přesunou do olympijské vesnice. Někteří se ještě na víkend vrátí domů. „Potřebuju posekat zahrádku,“ vtipkoval singlkanoista Stanislav Ježek. „Londýn je blízko a s nízkorozpočtovými aerolinkami není takový problém se ještě stavit doma,“ vysvětluje.

Na hry už pošesté

Čtyřiačtyřicetiletá Štěpánka Hilgertová odlétala na olympijské hry už pošesté, přesto s mírnou nervozitou. Ne snad, že by ji stresoval blížící se závod o medaile, spíše s opatrností sledovala zejména nakládání lodí. V paměti má totiž dva týdny starou zkušenost z návratu z tréninkového kempu v Londýně, kdy se její zbrusu nová loď v ceně zhruba 30 tisíc korun poničila tak, že už nebyla použitelná.

Na olympiádu ji ale výrobce stihl vyrobit nový kajak. „Pořádně jsme loď zabalili a při nakládání dávali velký pozor, ale mám z toho trochu strach,“ přiznávala dvojnásobná olympijská vítězka. Hry v Londýně začínají v pátek 27. července.

Reklama