Hlavní obsah

Do Brna se vrací německé mistrovství DTM

PRAHA

Po dvanáctileté přestávce se o víkendu vrátí na brněnský Masarykův okruh seriál německého mistrovství v závodech cestovních vozů DTM, v kterém startuje i český jezdec Jaroslav Janiš. Ve dvou doprovodných závodech formule BMW se představí také Michael Vorba, Jan Charouz a Jiří Mičánek.

Foto: jaroslav-janis.cz

Jaroslav Janiš za volantem AMG Mercedes CLK.

Článek

Mičánek se na domácí trati pokusí dosáhnout na první body v seriálu. Zatím si z trojlístku českých jezdců ve formuli BMW vede nejlépe Vorba, jenž je v průběžné klasifikaci na osmém místě s 45 body.

Mezi piloty, kteří zasednou za volanty cestovních vozů v nedělním závodu seriálu DTM, jsou i jezdci s bohatými zkušenostmi z formule 1 jako například Heinz-Harald Frentzen a Jean Alesi nebo Frank Biela, jehož zdobí i tři vítězství ze závodů v Le Mans.

V čele průběžné klasifikace seriálu DTM je Švéd Mattias Ekström na voze Audi A4 se ziskem 61 bodů. Na druhém místě se ztrátou třinácti bodů je zatím Nizozemec Christian Albers na Mercedesu AMG a o tři body méně má třetí v pořadí Brit Gary Paffet rovněž s mercedesem.

Janiš chce ukázat, jak je rychlý

Janiš startuje v juniorském týmu Mercedesu s loňským modelem vozu a zatím v seriálu nebodoval. "Na domácí trati bych ale chtěl ukázat, že patřím k rychlým jezdcům. A hlavně bych si chtěl vybojovat angažmá v týmu pro příští rok s tím, že bych rád startoval s nejnovějším modelem Mercedesu," řekl Janiš. "Mám v Brně najeto hodně tréninkových jízd, tak bych chtěl tyto znalosti zúročit," dodal.

Před dvanácti lety zajel v závodu DTM traťový rekord 2:07,16 Fin Keke Rosberg, bývalá hvězda formule 1, s vozem Mercedes. "Tento rekordní čas už patří téměř do muzea, neboť za dvanáct let vývoj vozů nesmírně poskočil. Při testování v Brně jsme dosahovali časů na jedno kolo okolo 1:54, takže traťový rekord určitě padne hned po prvních jízdách," řekl Biela, jenž vyhrál německé mistrovství v roce 1991 a nyní se opět objeví ve startovním poli.

Průběžné pořadí mistrovství DTM
1. Ekström (Švéd./Audi A4)61 b.
2. Albers (Niz./Mercedes)48
3. Paffett (Brit./Mercedes)45
4. Tomczyk (Něm./Audi)31
5. Kristensen (Dán./Audi)30
6. B. Schneider (Něm./Mercedes)26
Formule BMW
1. Vettel (Něm.)307
2. De Abreu (Braz.)228
3. Buemi (Švýc.)137
...
8. Vorba (ČR)45
19. Charouz (ČR)3
Program v Brně
Sobota 18. září
11:55závod formule BMW
14:20závod formule 3 Euro Series
Neděle 19. září
8:30závod ADAC VW Polo Cup
10:05druhý závod formule BMW
10:50závod Porsche Carrear Cup
11:45druhý závod formule 3 Euro Series
14:00start hlavního závodu DTM

Reklama

Související témata: