Hlavní obsah

Schumacher nemá důvod končit

PRAHA

Je to fenomén. Nikdo v historii nevyhrál šest titulů mistra světa. Stejně tak žádný pilot nestál stodvaadvacetkrát na stupních vítězů. Kraluje i statistikám v počtu vyhraných Grand prix (70), v počtu získaných bodů (1038) mu soupeři nesahají ani po kolena. Jediný rekord, který Michaelu Schumacherovi zatím ještě chybí, je počet pole position.

Foto: Hoch Zwei

Michael Schumacher v letošním roce přepsal historii formule 1.

Článek

Schumacherova hvězdná bilance vyvolávala už dlouho dopředu spekulace, zda v případě vítězství v letošním ročníku MS vozů formule 1 Němec ukončí kariéru. "Je to skutečně téma, které už nemůžu vystát. Nevidím absolutně žádný důvod, proč bych měl teď skončit," zavrtěl čtyřiatřicetiletý pilot nechápavě hlavou v japonské Suzuce.

Nikdo nemá pochybovat o jeho další motivaci. "Dokud budu dobrý a rychlý a budu mít konkurenceschopné auto, budu pokračovat," dodal pilot, který má s Ferrari smlouvu až do konce roku 2006 za odhadovanou mzdu 38 miliónů eur ročně.

Prost v další titul nevěří

Že Schumacher dojde i za sedmým triumfem příliš nevěří další legenda formule 1, Francouz Alain Prost. Podle něj bude právě nalezení motivace tím největším soupeřem německého pilota.

"Má šest titulů, což nikdo nedokázal. K zisku sedmého bude zapotřebí obrovská motivace. Moc tomu nevěřím," řekl francouzské televizi Prost, jenž je s 51 vyhranými Velkými cenami druhý za současnou hvězdou stáje Ferrari.

Osmé místo nenadchlo

Doma má trofeje za devět konečných umístění na stupních vítězů. Kromě titulů z let 1994, 1995, 2000, 2001, 2002 a letošního roku se pyšní jedním titulem vicemistra a dvěmi bronzovými příčkami. A to mu byla v roce 1997 odebrána stříbrná příčka.

"Byl to bláznivý víkend. Většinou jsem oslavoval, protože mi patřilo první místo. Teď jsem ale skončil osmý," smál se v Suzuce. "Možná to zní jako fráze, ale jsem hrdý na to, co jsem dokázal. Spousta lidí nás odepsala, ale my jsme se vydrápali nahoru."

Letošní rok přinesl do konce vyrovnaný boj

M. Schumacher jel první závod formule 1 jako náhradník před dvanácti lety u Jordanu, pak následovaly čtyři roky u Benettonu, kde získal dva tituly mistra světa. Od ledna 1996 je pilotem Ferrari, pro které v roce 2000 získal prvenství v šampionátu po jednadvaceti letech v pátém roce u italské stáje.

Narozdíl od minulé sezóny, kdy vyhrál 11 GP a vždy stál na stupních vítězů, musel letos o první příčku bojovat až do posledního závodu. Při něm ho podporovala i manželka Corinna: "Jsem šťastnější než při kterémkoliv z jeho pěti předchozích titulů. Mám větší radost než on."

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.