Hlavní obsah

Ve formuli 1 jde už takřka jen o druhé místo

PRAHA

Šeptanda ve formuli 1 se už netočí kolem toho, jestli Michael Schumacher vyhraje další závod, ale kdy si zajistí sedmý titul mistra světa. Německý pilot letos s vozem Ferrari nenašel přemožitele v sedmi z osmi Velkých cen a málokdo počítá s tím, že se v neděli v americkém Indianapolisu postaví na nejvyšší stupeň někdo jiný.

Článek

Kam letos Schumacher přijede, tam vítězí a láme rekordy. Německý jezdec už v seriálu vyhrál 77 závodů, ale chuť prý neztrácí. "Toužím pořád vítězit," ujistil Schumacher. Velkou cenu USA může vyhrát potřetí v kariéře.

"Po úspěchu v Montrealu na nic jiného nemyslím," uvedl šestinásobný světový šampión. "Každé vítězství pozvedne týmového ducha. Ačkoliv je těžké, aby nálada v týmu byla ještě lepší než je nyní," dodal s úsměvem.

Schumacher očekává, že stejně jako v Montrealu předvede kvalitní výkon jeho bratr Ralf s monopostem Williams, který však byl po technické kontrole diskvalifikován. Silné podle něj budou i vozy BAR a Renault.

"Říkám to pořád, ale chci opět vyhrát. Pokud neuděláme velkou chybu, může se to podařit," uvedl Schumacher, jenž má v čele šampionátu před stájovým kolegou Rubensem Barrichellem náskok 16 bodů. Velkou cenou USA skončí polovina letošního mistrovství.

Ralfovi Indianapolis nesedí

Společně s Williamsem byla vyloučena za nevyhovující brzdy z minulého závodu také stáj Toyota. "Okruh v Indianapolisu mi nesedí. Navíc moc optimismu po minulých dvou závodech nemám," namítl Ralf Schumacher, jenž předminulý závod na Nürburgringu po kolizi nedokončil.

"Před dvěma lety jsem tady měl kolizi a loni jsem vyletěl z mokré trati z druhého místa. Takže doufám v obrat k lepšímu," věřil sedmý muž průběžného pořadí.

Derniéra monopostu McLaren

Brit Jenson Button, který je v šampionátu třetí, letos i díky minulé diskvalifikaci soupeřů byl v sedmi závodech šestkrát na stupních vítězů. Na první vítězství ale stále čeká.

"V Kanadě se nám nedařilo, zatím přesně nevíme, čím to bylo. V USA jsme ani nemohli pořádně testovat, takže nemůžeme udělat žádné změny s autem či motorem," vykládal Button.

Poslední závod se starým monopostem MP4-19 čeká tým McLaren a jeho piloty Kimiho Räikkönena, který loni v Indianapolisu vyhrál kvalifikaci. "V Evropě přestavíme nový a daleko lepší vůz, takže tentokrát nám stačí, když skončíme na bodovaných pozicích," hovořil skromně výkonný ředitel Martin Whitmarsh.

Stav MS (po 8 z 18 závodů)
1. M. Schumacher (Něm./Ferrari)70 bodů
2. Barrichello (Braz./Ferrari)54
3. Button (Brit./BAR)44
4. Trulli (It./Renault)36
5. Alonso (Šp./Renault)25
6. Montoya (Kol./Williams)24
7. R. Schumacher (Něm./Williams)12
8. Fisichella (It./Sauber)10
9. Sató (Jap./BAR)8
10. Coulthard (Brit./McLaren)7
11. Räikkönen (Fin./McLaren)5
12. Massa (Braz./Sauber)5
13. da Matta (Braz./Toyota)3
14. Webber (Aus./Jaguar)3
15. Heidfeld (Něm./Jordan)3
16. Glock (Něm./Jordan)2
17. Panis (Fr./Toyota)1
Pohár konstruktérů
1. Ferrari124
2. Renault61
3. BAR52
4. Williams36
5. Sauber15
6. McLaren12
7. Jordan5
8. Toyota4
9. Jaguar3

Reklama

Související témata: