Hlavní obsah

McLaren čeká premiéra nového monopostu

PRAHA

S nadějí vzhlíží k nadcházející Velké ceně Francie v Magny Cours stáj McLaren. Britský tým poprvé naostro vyzkouší modifikovaný monopost MP4-19B, který by měl rozšířit neuvěřitelně hubenou bodovou sbírku a vrátit McLaren mezi přední stáje, umisťující se na stupních vítězů.

Foto: McLaren

Ilustrační foto

Článek

Modifikovaný vůz je podle vedení stáje výrazným krokem kupředu ve srovnání se svým předchůdcem. To se projevilo i během testů ve španělském Jerezu, které tým absolvoval minulý týden. Nicméně ani MP4-19B ve Španělsku nestačilo na vozy stáje BAR...

McLaren u nového monopostu použil nové šasi a zapracoval na významných změnách v aerodynamice. Ke zvýšení spolehlivosti motoru Mercedes, který je jedním z důvodů špatných výkonů, má přispět modifikace systému mazání pohonné jednotky.

Netrpělivé očekávání

"Myslím, že jsem udělali pozitivní krok a už se opravdu těším, jak si nový vůz povede v závodním poli," nechal se slyšet před zahájením víkendu v Magny Cours David Coulthard.

Nedočkavý je i Coulthardův stájový kolega Kimi Räikkönen. "Testy proběhly k naprosté spokojenosti a všichni věříme, že stejně si MP4-19B povede i při závodu," prohlásil loňský vicemistr světa.

Podle šéfa stáje Martina Whitmarshe tým ve Španělsku vyzkoušel nastavení podobné závodu ve Francii a poté se rozhodl nasadit nový vůz již tento víkend. "Podle všeho jsme odvedli maximum. Nový monopost by měl jak dostatečně výkonný, tak spolehlivý a měl by být významnou konkurencí ostatním stájím," řekl Whitmarsh.

Stáj McLaren po loňské úspěšné sezóně, kdy Räikkönen ještě v posledním závodu v Japonsku bojoval o mistrovský titul, letos marně hledá formu. Především vinou nespolehlivého motoru jí patří v Poháru konstruktérů páté místo se sedmnácti body, v šampionátu jezdců figurují Coulthard s Räikkönenem na desátém, resp. jedenáctém místě..

Velká cena Francie, kterou letošní mistrovství světa vstoupí do své druhé poloviny, se na okruhu v Magny Cours jede v neděli 4. července od 14 hodin.

Průběžné pořadí (po 9 z 18 závodů)
1. M. Schumacher (Něm./Ferrari)80 bodů
2. Barrichello (Braz./Ferrari)62
3. Button (Brit./BAR)44
4. Trulli (It./Renault)41
5. Alonso (Šp./Renault)25
6. Montoya (Kol./Williams)24
7. Sató (Jap./BAR)14
8. R. Schumacher (Něm./Williams)12
9. Fisichella (It./Sauber-Petronas)10
10. Coulthard (Brit./McLaren)9
11. Räikkönen (Fin./McLaren)8
Pohár konstruktérů
1. Ferrari142
2. Renault66
3. BAR58
4. Williams36
5. McLaren17
6. Sauber15
7. Toyota8
8. Jordan5
9. Jaguar3
10. Minardi1

Reklama

Související témata: