Hlavní obsah

Villeneuve se podle Saubera o místo bát nemusí

PRAHA

Pilot formule 1 Jacques Villeneuve se nemusí obávat o své místo v týmu Sauber. Kanadský mistr světa z roku 1997 zatím nenaplnil očekávání vedení stáje a od počátku sezóny se musí vyrovnávat se spekulacemi, že se jej tým zbaví. Podle šéfa stáje Petera Saubera je ale Villeneuvova pozice stabilní.

Foto: Hoch Zwei

Pilot týmu Sauber Jacques Villeneuve.

Článek

Podle různých informací měl Villeneuva nahradit v kokpitu testovací jezdec stáje BAR Anthony Davidson, později se okruh rozšířil o duo z týmu Red Bull Christian Klien, Vitantonio Liuzzi.

"Neslo se to z mnoha stran. V Malajsii měl Jacquese vystřídat Davidson, před Bahrajnem měl zase jistojistě přijít Klien nebo Liuzzi. Pravda je ovšem taková, že ani s jedním pilotem nejsme v kontaktu. A důvod? Prostě nemám důvod k jezdecké výměně," uvedl Sauber v rozhovoru pro britský magazín Autosport.

Podle jednašedesátiletého Švýcara je primární starostí výkon a spolehlivost vozu. "Tam hledám řešení nejdřív. Teprve pak přemýšlím o výkonu jezdců," řekl.

Potřebuje víc času na adaptaci

Sauber v rozhovoru odmítl tvrzení, že pro tým by bylo lepší angažovat jiného jezdce než Villeneuva. "Někteří lidé mají neuvěřitelně krátkou paměť. Jacques se prezentoval skvělými výkony během zimních testů. Copak si všichni ti kritici myslí, že najednou zapomněl řídit?" tázal se týmový boss.

Sauber nicméně připustil, že Villeneuvovy výkony zůstaly za očekáváním. "Samozřejmě, že jsme byli z výsledků v úvodu šampionátu zklamaní. Nejvíc smutný byl ale sám Jacques," řekl. "V Bahrajnu už jel ale mnohem lépe. Musíme mu dát čas, aby se řádně sžil s vozem a víc testoval. Až potom na něj můžeme házet vinu. Dřív ne," hájil svého jezdce Sauber.

Villeneuve údajně doplácí na technická omezení pro letošní sezónu. "Jacques potřebuje monopost s větším přítlakem, jenže náš vůz v této oblasti ztrácí. Rád se podílí na nastavení vozu, které si dělá podle svých představ. Nové regule ale značně omezují prostor, v němž se může pohybovat," uzavřel Sauber.

Villeneuvovi se ještě v letošním ročníku mistrovství světa nepodařilo bodovat. V Austrálii dojel třináctý, v Malajsii cíl neviděl a v Bahrajnu skončil jedenáctý. Tým Sauber je díky dvěma bodům za sedmé místo Brazilce Felipe Massy v Bahrajnu na sedmé příčce Poháru konstruktérů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.