Hlavní obsah

Stáje formule navrhují upravit pravidla kvalifikace

SEPANG

Kvalifikace na závody formule 1 možná projde úpravou pravidel. V souvislosti se sobotním trestem pro oba piloty McLarenu Lewise Hamiltona a Heikkiho Kovalainena začaly některé týmy volat po změně a současný model se zkrácenou finálovou částí pro desítku jezdců podrobili kritice.

Článek

Hamilton s Kovalainenem byli dodatečně odsunuti v pořadí na startu Velké ceny Malajsie o pět míst dozadu zato, že před koncem kvalifikace blokovali soupeře v jízdě.

Oba po svém závěrečném měřeném kole výrazně zpomalili ve snaze šetřit benzin, který podle nových pravidel nesmí být před závodem doplňován. Pohybovali se však zároveň v ideální stopě a znemožnili tím zajet rychlé kolo některým pilotům, kteří pak už na další pokus neměli čas. Doplatili na to především Nick Heidfeld s BMW či Fernando Alonso s renaultem.

Týmy teď například navrhují, aby byla přinejmenším stanovena v kvalifikaci minimální rychlost, kterou se mohou vozy v zaváděcím i následném kole po trati pohybovat. V současnosti mohou rozdíly v rychlostech představovat třeba i více než 200 km/h, čímž vedle omezování soupeřů vznikají i velmi nebezpečné situace.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.