Hlavní obsah

Týmy F1 budou na další schůzce hledat alternativní řešení stropu

PRAHA

Již jen necelé dva týdny zbývají do ukončení termínu přihlášek pro příští ročník mistrovství světa vozů formule 1. A velcí hráči stále nemají jasno, jak se vyrovnají s návrhem volitelného omezení rozpočtu, který pro příští rok prosadila Mezinárodní automobilová federace (FIA). Páteční oboustranná schůzka řešení nepřinesla, týmy budou o dalším postupu jednat v úterý.

Článek

Zástupci asociace FOTA, která zastřešuje stáje angažované ve formuli 1, se sejdou v úterý v Monaku, kde se už vše chystá na víkendovou Velkou cenu. Podle britského deníku Guardian by hlavním tématem jednání měly být alternativní návrhy pro úspory ve formuli 1, např. omezení testů ve větrném tunelu či snížení cen motorů. Podle listu očekává vedení FIA výsledek do pátku.

Šéf FIA Max Mosley i přes prozatímní krach jednání odmítá hovořit o krizi. „Nesouhlas stájí s výší rozpočtového stropu se mi jeví jen jako zástupný, ne skutečný problém. Podle mě jde o bouři ve sklenici vody, která ustane a vše půjde opět dál. Hovořit o krizi ve formuli 1 není na místě. Nebavíme se o nacházejícím závodu v Monaku, ale o roce 2010. Stále je dost času na řešení,“ řekl Mosley pro BBC.

Williams v odliv stájí nevěří 

Stáj Ferrari nicméně potvrdila, že tento týden podá stížnost proti navrhovaným regulím ve formuli 1 k francouzskému soudu. „Jsem rád, že pan Mosley a pan Ecclestone (hlavní promotér formule 1 - pozn. red.) neztrácejí optimismus, že formule 1 bude i za rok stejná jako letos. Já bych byl více realistický...,“ uvedl mluvčí italského týmu.

Kvůli navrhovanému rozpočtovému stropu pohrozily odchodem ze seriálu vedle Ferrari také stáje Toyota, Renault a Red Bull se svým dceřiným týmem Toro Rosso. Zájem startovat naopak potvrdily týmy Brawn GP, Williams a Force India. „Máme před sebou ještě kus práce. Ale osobně nevidím nikoho, kdo by se chystal v příštím roce nezávodit,“ prohlásil Frank Williams na adresu „rebelů“.

Navrhovaný strop ve výši 40 miliónů liber láká do formule 1 nováčky, zájem o prestižní seriál již projevily týmy Lola, Aston Martin, USF1 či Litespeed. Ve startovním roštu by v příští sezóně mělo figurovat 13 stájí, které to budou, by mělo být jasné 12. června.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.