Hlavní obsah

Button: Nechtěl jsem nechat knížete Alberta čekat

Jenson Button zvítězil v nedělní Grand Prix Monaka formule 1 v ulicích Monte Carla a dosáhl letos pátého triumfu v šesti odjetých závodech seriálu MS. Třetí double stáje Brawn v sezóně dovršil Rubens Barrichello. "Snažil jsem se maximálně udržet koncentraci, ale není to lehké. Musel jsem se do toho nutit. Poslední dvě kola už jsem si vyloženě užil," řekl Button.

Článek

Jak jste si užil závěr závodu, v jehož průběhu jste získal dostatečný náskok?

V posledních deseti kolech jsem trochu zvolnil, ale ono to je ošemetné, když zpomalíte. Začnete přemýšlet o jiných věcech. Snažil jsem se maximálně udržet koncentraci, ale není to lehké. Musel jsem se do toho nutit. Poslední dvě kola už jsem si vyloženě užil. Věděl jsem, že auto funguje perfektně a vydrží, měl jsem velký náskok. Do týmového rádia jsem pak křičel radostí, že jsem to dokázal.

Co ten běh z depa k pódiu?

Poslali mě do boxů místo na cílovou rovinku k pódiu. Neuvědomil jsem si to. Když pak běžíte s přilbou na hlavě, zjistíte, jak je ta rovinka strašně dlouhá. I tohle jsem si ale dokázal užít. Vyhrát v Monaku, to si chce každý jezdec co nejvíc vychutnat. Nechtěl jsem také nechat knížete Alberta dlouho čekat.

Vyhrát v Monaku je asi něco výjimečného…

Určitě. Je to splněný sen. Od čtvrtka jsem si sice říkal, že to je jenom další závod, ale to jsem se jen snažil vyhnout velkému tlaku, který tady cítíte.

Byl závod hodně obtížný?

Monako je vždycky obtížné. Jezdíte blízko bariér, trať je hodně špinavá. Stačí jedna chybička a máte po nadějích. Podařil se mi start, postupně jsem si vybudoval náskok, auto fungovalo spolehlivě, celý tým odvedl výbornou práci. Tohle vítězství pro nás bylo moc důležité.

Vyhrál jste pět ze šesti závodů. Už přemýšlíte o titulu?

Budu upřímný, o titulu už začínám přemýšlet. Do hry se ale vrátila stáj Ferrari, vyhrávat bude stále obtížnější. My však jdeme po správné cestě. Stále pracujeme na vylepšení obou našich vozů. Do Turecka přijedeme s dalšími novinkami, prostě se snažíme náskok udržet. Šampionát je sice teprve za první třetinou, nic není rozhodnuto, ale pokazit tuhle skvělou pozici by byla obrovská škoda.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.