Hlavní obsah

VIDEO: Otázka pro Turecko - zkrotí někdo rozjetého býka?

PRAHA/ISTANBUL

Sedmým závodem pokračuje o víkendu mistrovství světa vozů formule 1 a před podnikem na okruhu v tureckém Istanbulu se nad paddockem vznáší jediná otázka: bude v silách některého z jezdců konkurovat aktuální formě pilotů stáje Red Bull? Tým s nasupeným červeným býkem ve znaku už není jen králem kvalifikaci a díky Marku Webberovi vyhrál poslední dva závody.

Foto: Paul White, ČTK/AP

Užije si Mark Webber gejzír šampaňského i v Istanbulu?

Článek

Webber se tak dělí v průběžném pořadí šampionátu o vedení se svým stájovým kolegou Sebastienem Vettelem a Red Bull již poskočil také do čela Poháru konstruktérů. „Byly to skvělé okamžiky a především triumf v Monaku je nezapomenutelný. Je ale třeba sklonit hlavu a koncentrovat se na další závody. Pořád je co vylepšovat, máme před sebou hodně práce,“ odmítl Webber dřímání  na vavřínech.

Obavy konkurence z technologického náskoku Red Bullu dostaly v posledních závodech reálné kontury, soupeři přesto věří, že je v jejich silách vedoucí tým o turecký triumf obrat. „Trať v Monaku není z těch, na které by byl náš vůz stavěný. V Istanbulu se opět projeví rozdíly v aerodynamice a my budeme ve svém živlu,“ těší se na víkendové dobrodružství Lewis Hamilton z McLarenu.

Hranice osmi set absolvovaných závodů se o víkendu dotkne stáj Ferrari a jubilejní záznam do statistik by rudý tým rád okořenil povedeným výsledkem. „To je silný motivační faktor. Doufám, že minimálně zopakujeme umístění na pódiu z Monaka a hlavně za sebou necháme oba Red Bully,“ nechal se slyšet Fernando Alonso při zastávce na trase Gira d‘Italia.

S dalšími změnami se chystá přijít tým Mercedes, jehož jezdci - Nico Rosberg a Michael Schumacher - zatím v pořadí MS uzavírají elitní skupinu. To se však může jako mávnutím proutku změnit, šampionát je díky novému systému bodování hodně vyrovnaný. „Vracíme se k původnímu systému zavěšení, nasadíme poslední verzi F-potrubí na zadním křídle a další aerodynamické vychytávky,“ plánuje šéf Mercedesu Ross Brawn.

Okruh v Istanbulu pochází z dílny proslulého architekta Hermanna Tilkeho a Velká cena Turecka se na něm pojede pošesté. Trať v Turecku patří vedle brazilského Interlagosu, městského okruhu v Singapuru a trati v Abú Dhabi k těm, na nichž piloti krouží nezvykle proti směru hodinových ručiček. Mezi jezdci je rychlá trať, která umožňuje předjíždění, oblíbená a k největším lákadlům patří levotočivá zatáčka číslo 8 se třemi vrcholy, jež umožňuje průjezd rychlostí 250 km/h. „Z hlediska možnosti předjíždění, je na tom Istanbul asi nejlépe z celého seriálu,“ potvrzuje obhájce mistrovského titulu Jenson Button.

Stav MS (po 6 z 19 závodů)
1. Webber (Austr./Red Bull) 78 bodů, 2. Vettel (Něm./Red Bull) 78, 3. Alonso (Šp./Ferrari) 75, 4. Button (Brit./McLaren) 70, 5. Massa (Braz./Ferrari) 61, 6. Kubica (Pol./Renault) 59, 7. Hamilton (Brit./McLaren) 59, 8. Rosberg (Něm./Mercedes) 56, 9. Schumacher (Něm./Mercedes) 22, 10. Sutil (Něm./Force India) 20.
Pohár konstruktérů
1. Red Bull 156, 2. Ferrari 134, 3. McLaren 129, 4. Mercedes78, 5. Renault 65, 6. Force India 30.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.