Hlavní obsah

Rosberg vyhrál nejdelší závod svého života, jako by jel 24 hodin v Le Mans

Šanghaj

Čísla nelžou. Jel svůj 111. závod v šampionátu formule 1 a velkou jedničku si napsal nejen za umístění v kvalifikaci, ale poprvé v kariéře také v celkovém závodě. Triumf Nico Rosberga v nedělní Velké ceně Číny byl navíc pro jeho stáj Mercedes první od roku 1955. Jenom se potvrdilo, jak je nová sezóna pestrá. Každý ze tří závodů přinesl jiného vítěze a další hrdiny.

Foto: Greg Baker, ČTK/AP

Nico Rosberg se v Číně raduje ze svého premiérového vítězství ve formuli 1. Vlevo druhý Jenson Button.

Článek

Byl opilý štěstím, zároveň však přiznal, že chvíle v čele startovního pole pro něj byly v Šanghaji nekonečné. „Neuvěřitelné, byl to nejdelší závod mého života. Měl jsem pocit, jako bych jel 24 hodin v Le Mans," vtipkuje Nico Rosberg ve svém videoblogu.

Závěr závodu označil za šílený. „Posledních třicet okruhů bylo nekonečných. Nechápal jsem, co se děje. Až poslední tři kola jsem si opravdu užil. Věděl jsem, že už je to dobré a vítězství je moje," líčí německý pilot.

Číňanům trochu pomluvil vítěznou trofej. „Není zrovna nejkrásnější, ale je úžasné ji mít... Niki Lauda řekl, že nejtěžší je získat právě první vítězství, pak to prý jde snadno," culí se Rosberg.

Hned na startu ujel všem

Aby ne, celý víkend může označit za skvělý. „Ani jsme nemohli očekávat, že proběhne takto dobře. Všechno bylo perfektní. Věřili jsme, že v kvalifikaci budeme silní, ale ne až takto. Odjezdil jsem dobré kolo a start z prvního místa byl skvělou zkušeností. Samotný start pak byl fantastický. Ohlédl jsem se za sebe - a nikde nikoho. Všem jsem se okamžitě vzdálil."

Syn mistra světa Keke Rosberga přiznává, že rozhodující byla strategie výměny pneumatik. „Bylo strašně těžké zvládnout gumy. Ale vyšlo to. Měli jsme perfektní strategii. Určitě nám pomohlo také o něco chladnější počasí," poukázal Nico.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.