Hlavní obsah

Hamilton je prvním vítězem kvalifikace F1 v Rusku

Soči
Aktualizováno

Zcela v režii obou mercedesů byla sobotní kvalifikace na premiérovou Velkou cenu Ruska vozů formule 1 v Soči. Z prvního místa vyjede britský lídr mistrovství světa Lewis Hamilton, který na nové trati vedoucí olympijským parkem porazil o rovné dvě desetiny sekundy týmového kolegu Nica Rosberga z Německa. Stáj Mercedes vybojovala v 16. závodě sezóny už 15. pole position.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Brit Lewis Hamilton vyjede do GP Ruska z pole position.

Článek

Hamilton vyhrál kvalifikaci letos už posedmé, pětkrát z pole position zvítězil. Má ideální výchozí pozici ke čtvrtému triumfu za sebou a k dalšímu navýšení náskoku v čele šampionátu. Před Rosbergem vede o 10 bodů, společně už mohou v Soči získat Pohár konstruktérů.

"Lewis je celý víkend rychlejší. Tak to je a já to musím akceptovat. V závodě je přesto možné všechno," řekl Rosberg o týmovém kolegovi, který v Soči ovládl dva ze tří tréninků i všechny tři části kvalifikace.

K životnímu kvalifikačnímu výsledku mířil v posledním měřeném kole Fin Valtteri Bottas ve Williamsu, na mezičasech byl nejrychlejší, ale o premiérovou pole position ho připravil smyk v poslední zatáčce ústící do cíle. "Možná jsem na začátku kola dal až příliš zabrat pneumatikám. V posledních zatáčkách to bylo stále těžší a neudržel jsem ideální stopu," zalitoval Bottas. Nakonec skončil třetí, ve druhé řadě s ním bude stát Brit Jenson Button v mclarenu.

Jako poslední se do méně než sekundového odstupu za suverénním Hamiltonem dostal domácí jezdec Daniil Kvjat z Tora Rosso. Původně šestý Kevin Magnussen z Dánska bude na startu stát až jako jedenáctý, protože dostal trest za výměnu převodovky na svém mclarenu.

O místo před ním bude v neděli Němec Sebastian Vettel z Red Bullu, který ve finále kvalifikace chyběl, dokonce ani z první části souboje s časem překvapivě nepostoupil Bottasův týmový kolega Brazilec Felipe Massa.

Kvalifikace na GP Ruska v Soči, závod mistrovství světa vozů F1:
1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:38,513
2. Rosberg (Něm./Mercedes) -0,200
3. Bottas (Fin./Williams) -0,407
4. Button (Brit./McLaren) -0,608
5. Kvjat (Rus./Toro Rosso) -0,764
6. Magnussen (Dán./McLaren) -1,116
7. Ricciardo (Austr./Red Bull) -1,112
8. Alonso (Šp./Ferrari) -1,196
9. Räikkönen (Fin./Ferrari) -1,258
10. Vergne (Fr./Toro Rosso) -1,507
Pozn.: Magnussen bude kvůli výměně převodovky přeřazen o pět míst dozadu.

Reklama

Související témata: