Hlavní obsah

Pražský Arenacross vyhrál Kanaďan Facciotti

PRAHA

Calton Facciotti vyhrál Arenacross, premiérové vystoupení motokrosařů v pražské Sazka Areně. Kanaďan na kawasaki v sobotní večerní finálové jízdě porazil Juliena Vanniho z Francie na KTM, vítěze podobného závodu v Brně letos v lednu, třetí byl Francouz Florent Richier na kawasaki. Čeští jezdci se mezi nejlepšími neprosadili.

Článek

Nejlepší start měl Kanaďan Doug DeHaah, ale postupně se propadal. Naopak skvělou stíhací jízdu předvedl Vanni, ale na vítěze Facciottiho už nestačil. "Byl to těžký závod, ale moc pěkná trať. Samozřejmě jsem rád za takové vítězství," nechal se hned po finále slyšet vítěz.

Českou premiéru viděli diváci při závodu žen, který vyhrála podle očekávání šestnáctiletá favoritka Jan Bártová s motocyklem KTM. Nejrychlejší byla při všech svých jízdách, do kterých nastoupily vždy dvě motokrosařky. Také ve finále, které se jelo na dvě vítězné jízdy na jedno kolo, svou soupeřku Hanu Geršlovou bez problémů zástupkyně Brumla racing teamu hravě porazila.

Smůlu měl Petr Bartoš, který se ve třetí rozjížďce srazil s krajanem Zdeňkem Kosteleckým. Od pořadatelů však dostal divokou kartu a byl nasazen do semifinále, z něho se však do poslední jízdy rovněž nekvalifikoval. "Chyběla agrese, ale chci se hlavně připravit na příští sezónu, ta je pro mě důležitější," upozornil, že se nechtěl zranit. V roce 2000 měl vážně zlomenou nohu.

Brabec ztroskotal na mechanické závadě

Spokojenější byl druhý český semifinalista Martin Michek, třebaže se mu nepodařil v boji o finále start. "Pak už se na této úzké trati nedá moc předjíždět. Ale považuji to za úspěch," uvedl osmnáctiletý mladík, který jezdí stejně jako Bartoš na suzuki.

Poslední Čech v semifinále Jan Brabec ztroskotal na mechanické závadě svého motocyklu Yamaha, ale stejně jako Michek dostal od organizátorů ještě možnost jet poslední finálovou jízdu. V ní se neprosadil, Michek měl hned po startu dvě kolize s Colem Sieblerem z USA, chvíli před koncem navíc upadl i sám.

Na 420 metrů dlouhé trati, druhé nejdelší v Evropě po pařížské hale Bercy, se představily také jen 91,5 centimetru vysoké minimotorky, takzvané pitbiky, své umění v exhibici předvedli i jezdci BMX. Atrakcí pro diváky byl nástup motokrosařek, které se při slavnostním zahájení ukázaly v moravském kroji a Bártová se v něm dokonce projela na motorce.

Druhý závod se v Sazka Areně pojede v neděli odpoledne.

Výsledky:
Muži: 1. Facciotti (Kan./Kawasaki), 2. Vanni (Fr./KTM), 3. Richier (Fr./Kawasaki), 4. Dostal (USA/Honda), 5. Siegl (Něm./Yamaha), 6. Thomas (USA/Honda).
Ženy: 1. Bártová (ČR/KTM), 2. Geršlová (ČR/Yamaha), 3. Krátká (SR/Kawasaki) a Laňková (ČR/KTM).

Reklama

Související témata: