Hlavní obsah

Pešek si může splnit sen o titulu mistra světa

PRAHA

Titul mistra světa v závodech silničních motocyklů je velkým snem Lukáše Peška. Dlouho se zdálo, že jde o příliš troufalou tužbu, ale letošní čtyři pódiová umístění z pěti odjetých závodů ozdobená prvenstvím v Číně dávají 21letému závodníkovi ve třídě do 125 ccm možná životní šanci.

Článek

Do čela průběžného pořadí šampionátu se český jezdec prosadil po 46 letech a Peškův předchůdce v roli lídra MS František Šťastný tam tehdy vydržel tři závody.

„Já bych si rád užil první příčku co nejdéle, i když podstatnější než být na ní koncem května bude moje umístění při listopadové tečce. Vést šampionát je opravdu moc příjemné, ale sezóna je dlouhá a zatím máme odjeto jen pět ze sedmnácti závodů mistrovství, takže nechci zbytečně podléhat euforii,“ říká opatrně Pešek.

V Le Mans držel kontakt a šetřil pneumatiky

Na trati nedělní Velké ceně Francie, kde v předchozích dvou letech upadl, předvedl český závodník vyzrálou jízdu. „Držel jsem kontakt s nejlepšími, nikam se nehnal a raději šetřil pneumatiky na závěr závodu. Sice jsem ve finiši už nestihl předjet Gadeu, ale nejdůležitější bylo, že dva nejvážnější soupeři jeli až za mnou,“ líčí Pešek, kterému se vyplácí nenápadný jízdní styl, korunovaný ostrým útokem v závěru Velkých cen.

Každý letošní závod do 125 ccm měl jiného vítěze, čtyřikrát na stupních vítězů stál ale jen Pešek. „Chyběl jsem na nich pouze v Turecku, ale pódium pro mě není samozřejmostí. Za každým je spousta tvrdé práce, ať už v boxech na motorce nebo potom na dráze. Jsem ale moc rád, že se mi druhým místem v Le Mans podařilo náskok v čele zvýšit,“ přiznává Pešek, který vede šampionát o devět bodů před Maďarem Tamacsim a o patnáct před Španělem Faubelem.

„S nimi zřejmě svedu největší souboj a cítím šanci. Musím se ale mít hodně na pozoru, oba jezdí velmi ostře,“ připouští Pešek, podle nějž může ještě míchat karty i nedělní vítěz Gadea. „Uvidím, jak na tom bude možná nejrychlejší z celého startovního pole Pasini, který však zatím dojel jen jediný závod. Kdyby ale začal vyhrávat, může být hodně nebezpečný. Dokážu se vžít do toho, jak mu je, vždyť podobné trable s technikou jsem zažil předloni,“ uvažuje Pešek.

V červnu absolvuje čtyři závody v rychlém sledu, čímž se šampionát přehoupne do druhé poloviny. Hned týden po italském Mugellu ho čeká start v Barceloně, pak v podobném rytmu následují závody v britském Doningtonu a nizozemském Assenu. „Čeká mě náročný program, musím proto doma zapracovat na kondici. Před prázdninovou pauzou bych si chtěl upevnit své postavení, k tomu ale potřebuji co nejlepší výsledky.“

Odmítl pozvání na Ligu mistrů od Seedorfa

Přípravu na další díly šampionátu nechce ničím narušovat, proto odmítl i pozvánku na zítřejší finále fotbalové Ligy mistrů do Atén, i když za AC Milán hraje Clarence Seedorf, jeden ze sponzorů týmu Derbi. Pešek mu bude držet palce jen u televize. „V poslední době jsem neměl moc času cvičit, po čínském vítězství mě hodně věcí rozptylovalo,“ tvrdí Pešek.

Trumfem během úspěšného vstupu do sezóny je pro něj spolehlivá tovární motorka Derbi, navíc se mu vyhýbají i pády. „Naštěstí zatím padám jen v kvalifikacích, což sice není ideální, ale lepší než jít na zem během závodu. V něm potřebuji sbírat body a čím víc, tím líp,“ uzavírá.

Peškova umístění v sezóně 2007:
Katar (Losail)3. místo
Španělsko (Jerez)2. místo
Turecko (Istanbul)6. místo
Čína (Šanghaj)1. místo
Francie (Le Mans)2. místo

Reklama