Hlavní obsah

Brhel se rozhodl po zranění nevrátit k ploché dráze

PRAHA

Plochodrážní jezdec Bohumil Brhel se ve dvaačtyřiceti letech definitivně rozhodl ukončit aktivní kariéru. Historicky první evropský šampion z roku 2001 si vloni v srpnu zlomil holenní i lýtkovou kost při ošklivém pádu v ruském Balakovu a od té doby se na závodní dráze neobjevil. A už ani neobjeví.

Článek

"Kvůli tomu, že už přes rok marodím a noha stále není v pořádku, jsem se rozhodl, že už to ukončím. Po více než roční přestávce by v mém věku nemělo cenu znovu do toho jít," řekl Brhel v rozhovoru pro ČTK a ČRo. S levou nohou byl již na čtyřech operacích a ještě jedna jej čeká. "Už sice nemusím chodit o berlích, ale stále na nohu nemohu pořádně došlápnout," přiznal Brhel, který by na operační stůl měl ulehnout opět asi za půl roku. "Musí mi vyndat železa, která tam mám," řekl jezdec, který už podle svých slov pobírá invalidní důchod.

Právě díky tomu, že již dlouhou dobu nezávodí, nebylo prý jeho rozhodnutí skončit složité. "Vyplynulo to ze situace. Po čtyřicítce už jsem si říkal, že když to zdraví vydrží, tak ještě sezónu zkusím. Teď už na tom nejsem, jak je potřeba pro tento sport, a myslím si, že těch dvacet let na závodní dráze bylo dost. Moje místo je už někde jinde, spíše v tom předávání těch zkušeností, než abych si něco dokazoval," uvedl smířeně.

Brhel se chytá začít trénovat juniory

Jeho rozhodnutí uvítali i doma, přestože se mu v průběhu kariéry vážná zranění vyhýbala. "Nikdy jsem neměl nic vážného, až poslední dva roky. Teď si myslím, že jsou rádi a že si oddechli. Říkali mi, ať už to dál nepokouším," pousmál se Brhel, který však také přiznal, že mu přece jen trochu chybí závodní adrenalin. "Život je pro mě trochu fádnější, ale myslím si, že je to jen otázka času. Chce si to najít trochu jinou zábavu," řekl. Kvůli svému aktuálními zdravotnímu stavu se nemůže věnovat ani jiným sportům, jak byl v minulosti zvyklý.

Na plochou dráhu však Brhel nezanevřel. I nadále jej budou fanoušci této motoristické disciplíny potkávat na oválech. Momentálně se věnuje výchově svých nástupců. "Už se podílím na přípravě motorů pro některé kluky v juniorské reprezentaci a máme v plánu, že bych se juniorům věnoval i přímo v klubu," popsal svou budoucnost Brhel, který i nadále spolupracuje s pražským Olympem. Na jeho domácím stadiónu Markéta se také uskuteční jeho oficiální rozlučka s diváky, a to v pondělí 8. října v průběhu Memoriálu Luboše Tomíčka, který čtyřikrát vyhrál.

Řada sportovců se po odchodu do závodního důchodu rozhodne ke svému sportu vrátit, v případě Brhela to prý ale nepřichází v úvahu. "Oni za mnou ze srandy chodí i teď, abych to zkusil. Už to ale nepůjde. Věková hranice je dost vysoká a jsem už s tím vyrovnaný, že se nevrátím. Plochá dráha je specifický sport, nejde jezdit pomalu. A jen se pro zábavu někde klouzat, to není ono," dodal Brhel.

Reklama