Hlavní obsah

Zlatou přilbu vyhrál Švéd Jonsson, Tomíček byl desátý

PARDUBICE

Andreas Jonsson ze Švédska vyhrál plochodrážní Zlatou přilbu. Druhý v neděli skončil v Pardubicích Rune Holta závodící za Polsko, třetí místo obsadil ve velkém finále Dán Kenneth Bjerre. Z českých jezdců se nejlépe vedlo Luboši Tomíčkovi, který byl čtvrtý v malém finále a celkově desátý, Lukáš Dryml obsadil dvanácté místo.

Článek

Na startu letos chyběly největší světové hvězdy, které se připravují na finálový závod Grand Prix příští týden v Gelsenkirchenu, Jonsson nicméně už letos dokázal vyhrát jeden závod elitní GP. Na Zlaté přilbě však triumfoval poprvé v kariéře. Druhý Holta, který pochází z Norska a závodí s polskou licencí, byl třetí při letošní pražské Grand Prix na Markétě.

Jonsson se stal pátým Švédem, který závod v historii vyhrál. "Byl to dnes dobrý den, vydařilo se počasí, přišlo hodně lidí," radoval se vítěz. Od závodu prý nic neočekával, jen si zkoušel motocykly a jejich nastavení. "Ale dařilo se a jak se blížil konec, tak už jsem jen dolaďoval," vyprávěl Jonsson. Závod však byl na něj příliš dlouhý. "Šest lidí v každé jízdě, to se protahovalo, bylo náročné se udržet dlouho připraven," dodal a odmítl pozvání na pondělní Memoriál Luboše Tomíčka na Markétě, jehož pořadatelé tradičně pardubickému vítězi rezervují místo.

Českým jezdcům se letos věřilo i na vítězství, ale Tomíček nakonec desátým místem zaostal o jednu pozici za loňským nejlepším českým výsledkem Mariana Jirouta. Ve čtvrtfinále Tomíček jednu z jízd dokonce vyhrál, ale v semifinále mu k postupu mezi nejlepší finálovou šestku chyběl kousek štěstí, neboť měl stejně bodů jako poslední postupující Holta.

"Jsem docela spokojený, protože v Pardubicích se mi nikdy moc nedařilo. Malé finále je osobní úspěch," řekl Tomíček. Mrzelo ho však nakonec, že se nedostal do velkého finále. "To trochu zamrzí, chybělo málo. Ale jsem spokojený, protože táta mi dneska udělal velmi dobře motor, všechno skvěle fungovalo. Takhle by mě bavilo závodit pořád," řekl.

Lukáši Drymlovi, který se po vážném zranění dostal opět do výborné formy a příští rok bude jezdit i v seriálu Grand Prix, se po dobrých výkonech ve čtvrtfinále přestalo dařit v boji o postup do velkého finále. V týdnu Dryml léčil angínu a bral dokonce antibiotika. "Na to se nechci vymlouvat, moc mi to dneska nešlo, jsem zklamaný," prohlásil mladší z bratrské plochodrážní dvojice.

Výsledky:
1. Jonsson (Švéd.), 2. Holta (Pol.), 3. Bjerre (Dán.), 4. Harris (Brit.), 5. Hefenbrock (Něm.), 6. Hancock (USA), 7. Jensen (Dán.), 8. Ferjan (Slovin.), 9. Hansen (Dán.), 10. Tomíček (ČR), 11. Klindt (Dán.), 12. L. Dryml (ČR).

Reklama