Hlavní obsah

Pešek i Abraham ve Velké ceně Španělska bodovali

JEREZ

Oba čeští závodníci v kategorii do 250 ccm si v druhém dílu mistrovství světa silničních motocyklů v Jerezu dojeli pro body. Lukáš Pešek v neděli obsadil ve Velké ceně Španělska desáté místo, Karel Abraham byl třináctý.

Článek

Pešek se na okruhu, na němž v předchozích letech obsadil ve třídě do 125 ccm dvakrát druhé místo, držel od startu v první polovině druhé desítky. Dlouho sváděl souboje s Robertem Locatellim a Aleixem Espargarem a na 10. místo se nakonec posunul díky výpadku několika jezdců před ním. Po přestupu do čtvrtlitrů poprvé bodoval, první závod sezóny pod umělým osvětlením v Kataru nedokončil.

"S výsledkem jsem maximálně spokojený. Na začátku jsem se sice trochu propadl a poté měl dvakrát menší kontakt s Locatellim, při kterém jsem byl rád, že jsem ho netrefil, ve druhé polovině se mi ale dařilo zajíždět stabilní časy. Je z toho desáté místo a získané zkušenosti," řekl Pešek ČTK.

Peškovi a Abrahamovi pomohly i pády jejich konkurentů

Čtvrtý muž konečného hodnocení třídy do 125 ccm z loňské sezóny se dlouho držel před Locatellim, ale nakonec jeho útoku neodolal. "On jezdil nejdřív za naší skupinkou, ale pak se k nám dostal a držet se jeho tempa bylo pro mě těžké. Navíc už jsem měl na konci sjeté gumy a nevěděl jsem přesně, jak se budou chovat," uvedl Pešek.

K desátému místu mu pomohly i pády soupeřů, což jej ale netrápilo. "Pořád jsem se motal kolem jedenáctého dvanáctého místa. A kdybych tak skončil, byl bych taky spokojený. To, že první dva spadli, neovlivním," pousmál se Pešek, který přiznal, že na konci hodně myslel na to, aby podobný výpadek podruhé nepotkal i jeho. "Bylo to trochu svazující. Myslel jsem na to, že musím závod dokončit," řekl.

V závodě pokračovala smůla druhého Čecha Abrahama, jenž nastoupil přesto, že si v pátek v kvalifikaci zlomil malíčky na ruce i na noze. Navzdory handicapu se osmnáctiletý závodník propracoval před Peška na 11. místo, zhruba ve čtvrtém kole se však po kontaktu se soupeřem ocitl mimo trať a na body se prokousával z 21. místa.

"Časy nebyly špatné, ale nakonec jsem byl rád, že jsem se štěstím dosáhl na 13. místo. Smůla, která mě pronásledovala už od středy, se mě držela až do neděle," řekl České televizi Abraham. Po kolizi s Japoncem Aojamou, kterou podle svých slov sám zavinil, ho nejvíce zdrželo, než se bez pomoci traťových komisařů dostal z kačírku. "Pak už jsem jel, co to šlo, a snažil jsem se vždycky předjet toho jezdce, který byl přede mnou," řekl závodník, jenž si v Kataru zajel díky sedmému místu životní maximum.

Jak sám potvrdil, zlomeniny jeho výkon příliš neovlivnily. "Bolely mě jen první den. Horší byl naražený kotník, ten mi vadil při řazení. Ale při závodě jsem na to stejně nemyslel," dodal Abraham.

Vedoucí dvojice skončila v posledním kole mimo trať

Dramatický závod, před nímž navštívil na roštu jezdce španělský král Juan Carlos, nabídl své rozuzlení až v závěrečném kole. Jasně vedoucí dvojice Marco Simoncelli, Alvaro Bautista se přetahovala o první místo tak vehementně, že po tvrdém Simoncelliho ataku skončili oba mimo trať v kotrmelcích a vítězství spadlo do klína Mikovi Kalliovi na KTM.

Finský jezdec najel na Peška 32 sekund, Abraham ztratil 54 sekund. Závod dokončilo pouze 16 jezdců. Heroický výkon předvedl italský vítěz z Kataru Mattia Pasini, jenž se v průběhu závodu propracoval z patnáctého místa až na druhé a udržel si vedení v celkovém hodnocení.

V kategorii MotoGP vyhrál domácí Pedrosa

V MotoGP přivedl fanoušky do extáze domácí jezdec Dani Pedrosa, jenž zvítězil způsobem start-cíl a převzal vedení v průběžném hodnocení. Na druhém místě skončil sedminásobný mistr světa Valentino Rossi, který zahrál na nervy svých fanoušků po průjezdu cílem předposledního kola, když už si myslel, že je konec, a výrazně zpomalil. Zkušený Ital ale dokázal na svůj omyl včas zareagovat a udržel druhé místo před týmovým kolegou Jorgem Lorenzem, jenž vyhrál kvalifikaci.

Na triumf z Kataru nenavázal australský mistr světa Casey Stoner, jenž se svou ducati skončil dvakrát mimo trať a obsadil 11. místo.

V nejslabší kategorii do 125 ccm se z druhého vítězství v kariéře radoval Simone Corsi, který se díky tomu dostal do čela celkového pořadí MS. Italský jezdec porazil o tři sekundy španělského kolegu z Aprilie Nicolase Terola, třetí skončil vítěz kvalifikace Bradley Smith z Británie.

Závod nedokončili vítěz z Kataru Sergio Gadea ani úřadující šampion Gábor Talmacsi, jenž odstoupil kvůli technickým problémům už na konci třetího kola.

Velká cena Španělska:
Do 125 ccm: 1. Corsi (It./Aprilia) 41:46,100 min., 2. Terol (Šp./Aprilia) -3,206, 3. Smith (Brit./Aprilia) -4,986, 4. Bradl (Něm./Aprilia) -5,022, 5. Nieto (Šp./KTM) -6,254, 6. Bonsey (USA/Aprilia) -20,563.
Průběžné pořadí SP (po 2 ze 17 závodů): 1. Corsi 34 bodů, 2. Bradl 29, 3. Terol 26, 4. Gadea (Šp./Aprilia) 25, 5. Olive (Šp./Derbi) 20, 6. Di Meglio (Fr./Derbi) 20.
Do 250 ccm: 1. Kallio (Fin./KTM) 45:27,908, 2. Pasini (It./Aprilia) -4,277, 3. Takahaši (Jap./Honda) -4,287, 4. H. Aojama (Jap./KTM) -4,876, 5. Barberá -5,968, 6. Debón (oba Šp./Aprilia) -13,633, ...10. Pešek -32,726, 13. Abraham (oba ČR/Aprilia) -54,159.
Průběžné pořadí SP (po 2 ze 17 závodů): 1. Pasini 45, 2. Kallio 41, 3. Barberá 31, 4. Takahaši 27, 5. Debón 23, 6. Locatelli (It./Gilera) 16, ...10. Abraham 12, 13. Pešek 6.
MotoGP: 1. Pedrosa (Šp./Honda) 45:35,121, 2. Rossi (It./Yamaha) -2,883, 3. Lorenzo (Šp./Yamaha) -4,339, 4. Hayden (USA/Honda) -10,142, 5. Capirossi (It./Suzuki) -27,524, 6. Toseland (Brit./Yamaha) -27,808.
Průběžné pořadí MS (po 2 z 18 závodů): 1. Pedrosa 41, 2. Lorenzo 36, 3. Rossi 31, 4. Stoner (Austr./Ducati) 30, 5. Dovizioso (It./Honda) 21, 6. Toseland 20.

Reklama