Hlavní obsah

Zlatou přilbu v Pardubicích čeká jubilejní 60. ročník

PRAHA

Nejstarší plochodrážní závod je po roce opět tady! A navíc jde o závod jubilejní. Zlatá přilba města Pardubice, jež se koná o víkendu 4.-5. října, slaví již svůj 60. ročník. „Diváci se mohou těšit na dvojnásobného mistra světa Dána Nicka Pedersena, nebo na obhájce závodu Švéda Jonssona,“ řekl na středeční tiskové konferenci manažer závodu a předseda AMK Zlatá přílba Evžen Erban.

Článek

„Startovní listina hlavního závodu Zlaté přilby doznává změn každý den, jak je jejím zvykem,“ prozradil Erban. Přesto už nyní může, nenastane-li neočekávaná událost, potvrdit zvučná jména startovacího roštu. „Na startu by neměl chybět obhájce z minulého ročníku Švéd Andreas Jonsson, z Čechů by se mimo jiných měli představit oba bratři Drymlové. Tahákem by měl být i vedoucí závodník aktuálního seriálu Grand Prix Pedersen,“ dodal Erban.

O co, že se v hlavním závodě pojede? Vítěz získá legendární Zlatou přilbu, která svým vzhledem navazuje na předchozí ročníky soutěže. „Jedná se o přesnou kopii přilby, která se udělovala v prvním ročníku závodu v roce 1929. Rytina na přední straně přilby má také stejný vzor jako ona původní,“ řekl na adresu hlavní ceny její zhotovitel Pavel Lejhanec. „Na jejím boku je vyznačeno šest kapek ve tvaru slz, které symbolizují šest zesnulých závodníků, jímž se v minulosti stal tento závod osudným,“ dodal.

Mezi tuto šestici patří i bývalý slavný český jezdec Luboš Tomíček. Právě jeho jméno nese závěrečný závod v Pardubicích. „Půjde o show pro diváky, aby se mohli podívat na ty největší hvězdy, jež se letošních závodů zúčastní,“ poznamenal předseda svazu ploché dráhy v AČR Petr Moravec.

Hvězdné obsazení závodu Zlatá stuha

Zajímavé obsazení slibuje také startovní listina 34. ročníku závodu Zlatá stuha juniorů, jež je na pardubickém stadiónu na programu v sobotu. „Jedná se vlastně o jezdce do jednadvaceti let. Mezi nimi je celá řada profíků. Za Poláka Golomského nastupuje Slovák Vaculík, čímž se rozšiřuje enkláva česko-slovenských jezdců. Ve skvělé formě se jeví ruský loňský mistr světa Saiftudinov,“ láká motoristické fanoušky Erban, jenž upozorňuje i na kvalitní výkony Brita Woffindena.

Návštěvníky významné motoristické akce v Pardubicích mohou přilákat i snížené náklady na cestovné. „Velmi si vážíme pomoci města Pardubic i Českých drah, které divákům Zlaté přilby ze všech koutů republiky poskytnou poloviční jízdné. Autobusy z městského nádraží potom budou dopravovat návštěvníky do areálu závodu zcela zdarma,“ řekl šéf agentruy M-S-P Roman Apelataur. „Zatímco ceny všude rostou, my jsme vstupenky na Zlatou přílbu nezvyšovali. Nejdražší tedy vyjde na 800 korun, nejlevnější na 200, přičemž na stání se dají pořídit za 150,“ doplnil Apeltauera Moravec.

Ve spolupráci s pořadateli Zlaté přilby a společností 2001 Agency se v lednu příštího roku na modernizovaném stadiónu v Pardubicích uskuteční v Čechách premiérový závod Autoslide, na němž se představí závodníci na čtyřech kolech. Pořadatelé se netají smělými plány přivítat na této akci v příštích dvou třech letech i dvojnásobného mistra světa v rallye Fina Grönholma. „Jde se o skvělý exhibiční závod. Minulý rok se na Slovensku jelo na ledu a sněhu, jindy se jezdí na blátě. Určitě je to pro všechny výjimečný zážitek,“ zve fanoušky na netradiční závod český vítěz ME divizi II v rallye crossu Tomáš Kotek.

Reklama

Související témata: