Hlavní obsah

Abraham chce s novou tovární aprilií hlavně dojíždět do cíle

BRNO

Nový tovární motocykl Aprilia, s kterým pojede mistrovství světa ve třídě do 250 ccm, představil dnes v Brně jezdec Karel Abraham. V loňském ročníku na polotovárním stroji skončil v celkové klasifikaci na šestnáctém místě, letos by se chtěl zlepšit. Konkrétní umístění si však za cíl nedává.

Článek

"Nechci před sezónou říkat, na kterém místě bych se rád umístil. Záleží na hodně faktorech. Mým cílem je hlavně dojíždět závody, což se mi loni tolik nedařilo. Musím pracovat na tom, aby byly moje výsledky konstantnější," uvedl na pondělní tiskové konferenci Abraham, který v závěru uplynulé sezony bojoval na závodních okruzích s bolestí po zlomenině navikulární kosti v zápěstí.

Získání tovární aprilie považuje jezdcův otec a manažer týmu Karel Abraham senior za šťastnou náhodu. "Když jsme na konci roku začali vyjednávat o pronájmu nového stroje, tak nám vedení Aprilie sdělilo požadavek, abychom do našeho týmu angažovali ještě jednoho jezdce. To jsme odmítli. Po určité době se Aprilia ozvala s nabídkou, že Kájovi nabídne při akceptování našich podmínek tovární motorku," řekl Abraham starší, který vidí hlavní výhodu změny v tom, že dostane přednostně náhradní díly. Nezanedbatelnou skutečností také je, že jezdec s polotovárním motocyklem má vždy model z předcházející sezóny.

Spolupráce s americkým trenérem Ibbotem

Novinkou v Abrahamově zimní přípravě je spolupráce s americkým trenérem Andym Ibbotem, který v minulosti pomáhal některým špičkovým jezdcům. Český závodník už pod jeho vedením absolvoval přípravu v Las Vegas. "Hodně mi spolupráce pomohla. Věřím, že můžeme dojít k dalšímu zlepšení. Například jsme probírali, jak se má jezdec chovat při průjezdu zatáčkou, aby byl co nejrychlejší. Intenzivně jsem také posiloval," řekl devatenáctiletý pilot.

Nový motocykl si vyzkoušel při testech ve španělské Valencii. "Jezdilo se mi perfektně. Zatím není snadné vychytávat kontrolu trakce. Podle ní se musí nastavit pérování i podvozek. Ale stejný problém mají i jiní jezdci," uvedl Abraham, na kterého vedle závodů čeká v létě po Grand Prix v Le Mans i maturita. Už dopředu ale ví, že maturitní písemku se spolužáky kvůli závodění nestihne a musí ji napsat v jiném termínu.

Reklama