Hlavní obsah

Startují superbiky, Smrž by chtěl zase do desítky

PRAHA

S cílem znovu atakovat umístění v elitní desítce vstupuje do mistrovství světa superbiků Jakub Smrž, který jede už třetí rok v barvách Guandalini Racing na čtyřtaktním stroji ducati. První závodní díl z třinácti ho čeká o víkendu v Austrálii, kde v pátek dosáhl devátého tréninkového času. „Ještě cítím rezervy v nastavení motocyklu, především nové vidlice, což je zatím jediná zásadní změna na technice oproti loňsku,“ říká Smrž.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Jakub Smrž

Článek

„Řešil jsem taky problémy s výdrží zadní gumy, ale mám radost, že už od prvního tréninku dosahuji konstantní časy a rozhodně nejsou otázkou jednoho rychlého kola. Během víkendu se ale budu snažit zrychlovat a hledat ideální stopu na dráze,“ tvrdí český jezdec, před nímž se začátkem roku rýsovala i možnost získání statutu jezdce satelitního týmu Aprilie.

„Tým dostal takovou nabídku i finanční prostředky již snad byly zajištěné, ale nakonec někdo v továrně změnil názor a ze slibovaného materiálu nebyl dodán ani šroubek. Zůstali jsme proto věrni Ducati, ale bohužel jsem kvůli tomu váhání zmeškal oficiální testy,“ přibližuje předsezónní peripetie Smrž, který má mít od dubna k dispozici letošní model stroje.

Po odchodu obhájce titulu Američana Spiese do MotoGP patří k favoritům letošního MS Italové Fabrizio (Ducati), Biaggi (Aprilia), Britové Byrne (Ducati), Rea (Honda), Haslam (Suzuki) a především Japonec Haga se Španělem Checou (oba Ducati)

Kalendář MS superbiků 201028. 2. Phillip Island (Austr.)28. 3. Portimao (Portug.)11. 4. Valencie (Šp.)25. 4. Assen (Niz.)9. 5. Monza (It.)16. 5. Kyalami (JAR)31. 5. Salt Lake City (USA)27. 6. Misano (It.)11. 7. Brno (ČR)1. 8. Silverstone (Brit.)5. 9. Nürburgring (Něm.)26. 9. Imola (It.)3. 10. Magny Cours (Fr.)

Reklama