Hlavní obsah

Smrže v zámořském závodu superbiků nebodoval

SALT LAKE CITY

Motocyklový jezdec Jakub Smrž nevybojoval na americkém okruhu v Salt Lake City žádný bod do hodnocení mistrovství světa superbiků. V obou jízdách pondělního závodu mu vypověděla službu jeho ducati - nejprve nedokončil ani první kolo, druhý pokus pro něj skončil tři okruhy před cílem, kdy bojoval o umístění v elitní desítce.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Český jezdec Jakub Smrž na archivním snímku

Článek

Zámořský závod vyšel nejlépe slavnému Italovi Maxi Biaggimu na aprilii, který nenašel přemožitele. Potřetí v sezoně po závodech v Portimau a Monze získal maximální počet bodů a posunul se do čela celkové klasifikace. V obou jízdách mu ale k vítězství pomohly technické problémy suveréna kvalifikace a traťového rekordmana Španěla Carlose Cheky, který pokaždé musel odstoupit z prvního místa.

Smrž prožil smolný závodní den. V první jízdě se sedmadvacetiletému Čechovi krátce po povedeném startu ze čtvrtého místa zakouřilo z motoru a z dobré pozice v popředí startovního pole musel odstoupit. "Už na rovině, než jsme dojeli do první zatáčky, bylo znát, že motorka nejde. Ještě jsem vůbec nevěděl, že mi motorka kouří, a zhruba v půlce kola jsem začal cítit olej. Po chvíli jsem si všiml vlajky, že musím zastavit," uvedl Smrž na svém webu.

Do druhého závodu se rozhodl použít motor z druhého stroje a dlouho bojoval o body na hranici desáté pozice. V závěru byl ve skupině bojující o sedmé místo, ale stroj mu znovu vypověděl službu.

Víkendové boje v USA přitom pro Smrže začaly nadějně a v neděli se stal na okamžik také rekordmanem okruhu. Nakonec ale skončil v kvalifikaci čtvrtý a navíc v závěrečné superpole jeho snahu o nejrychlejší čas narušil pád. "Byla to moje chyba, pozdě jsem brzdil, při nájezdu do vracečky se mi ve smyku zaseklo zadní kolo a už jsem letěl," popsal moment, kdy jej motocykl "vykopl" k poměrně dlouhému letu vzduchem. "Není mi nic vážného, ale dobře se mi ráno nevstávalo," uvedl Smrž.

Sedmý závod MS superbiků v Salt Lake City:
1. jízda: 1. Biaggi (It./Aprilia) 38:20,442, 2. Haslam (Brit./Suzuki) -4,931, 3. Haga (Jap./Ducati) -6,432, 4. Camier (Brit./Aprilia) -8,576, 5. Corser (Austr./BMW) -11,150, 6. Byrne (Brit./Ducati) -11,243, ...Smrž (ČR/Ducati) nedokončil.
2. jízda: 1. Biaggi 38:17,842, 2. Camier (Brit./Aprilia) -5,899, 3. Crutchlow (Brit./Yamaha) -7,363, ...Smrž nedokončil.
Průběžné pořadí MS (po 7 ze 13 závodů): 1. Biaggi 257 b., 2. Haslam 242, 3. Rea (Brit./Honda) 151, ...13. Smrž 61.

Reklama