Hlavní obsah

Pešek s Abrahamem se v Silverstonu potýkali s problémy a opět nebodovali

SILVERSTONE

Podruhé za sebou skončili oba čeští zástupci v mistrovství světa silničních motocyklů v nové čtyřtaktní třídě Moto2 bez bodu. Lukáš Pešek dojel v pátém závodu seriálu v britském Silverstonu na 20. místě, pro Karla Abrahama skončila Grand Prix v posledním kole pádem, při němž utrpěl zranění ruky.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Lukáš Pešek dojel na britské GP až za bodovanými příčkami.

Článek

Poprvé v kariéře se radoval z vítězství Francouz Jules Cluzel, jenž v dramatickém souboji porazil o 57 tisícin sekundy exmistra světa Thomase Lüthiho ze Švýcarska. Třetí Španěl Julian Simón ztratil jen 322 tisícin.

Abraham si obnovil zranění zápěstí

Abraham po smyku v posledním kole závod nedokončil. Příčinou pádu byly problémy s oficiálním motorem Honda 600, ze něhož v polovině závodu začal unikat olej a stříkal na zadní kolo. Na motor si sice stěžoval už po dopoledním warm upu, ale tým s žádostí o výměnu neuspěl. Abraham si při pádu naštípl loni operovanou navikulární kůstku v zápěstí. Zda bude za týden startovat v Assenu je nyní nejisté.

„Je to smůla, letos třetí nezaviněný pád a přitom to až do poloviny závodu vypadalo celkem dobře," kroutil hlavou Abraham. "Bohužel jsem si naštípl navikulárku v místě, kde ji mám ještě z loňska sešroubovanou. Po závodě jsem byl na vyšetření v mobilní klinice doktora Costy, a ten tvrdí, že to není na operaci. Takže ze Silverstonu odjíždím podle plánu rovnou do Assenu, ale jestli tam budu příští sobotu startovat, se teprve uvidí.“

Karla Abrahama zastavil krátce před cílem pád. foto: www.karelabraham.com

Pešek nenašel za celý víkend nastavení stroje

I Pešek se potýkal s únikem oleje. Problémy ho ale postihly už v sobotu, přesto ani on neuspěl s výměnou šestistovkového agregátu Honda. N a původním vyměnili mechanici těsnění a v neděli již olej nevytékal. Po startu se držel na konci velké skupiny, později ale nedokázal s kolegy zlikvidovat mezeru, a to bylo pro další vývoj závodu rozhodující, protože Peškovo tempo po ztrátě kontaktu kleslo. Když v závěru spadlo několik soupeřů, znamenalo to posun na 20. místo.

„Prakticky celý víkend byl špatný. Nepodařilo se najít vyhovující nastavení a místo toho, abychom se někam posouvali, mě změny spíš znejistěly. Do závodu jsem tak nenastupoval zrovna v optimální pohodě a záhy se ukázalo, že to na nějaké předjíždění moc nebude. V podstatě jsem dokázal jet tak, že jsem jen držel tempo závodníka před sebou," konstatoval Pešek s vírou, že problémy byly částečně způsobené neznalostí okruhu a že se v dalších GP jeho výkon zvedne.

Kornfeil doplatil na chybu mechanika

V čele průběžného pořadí se udržel Španěl Toni Elías, i když zaznamenal desátým místem nejhorší výsledek v sezóně. Peška dělilo od bodované pozice přes 15 sekund. Dvacáté místo obsadil v kubatuře do 125 ccm i Jakub Kornfeil. Nejslabší objemové třídě vládnou jasně Španělé. Závod vyhrál Márquez, v celkovém pořadí jich je mezi prvními šesti figuruje pět. Sedmnáctiletý Kornfeil tvrdil, že nebýt chyby mechanika, získal by body. V zaváděcím kole se mu totiž odpojila hadička z nádrže a český jezdec startoval úplně poslední až za safety carem.

"Jednalo se jednoznačně o vinu mechaniků, protože ten uzávěr se prostě sám rozpojit nedokáže. I když jsem vyrazil znova na trať, tak se startovní procedurou už na mne nikdo nečekal, a tak byl mým soupeřem v prvním kole safety car. Postupně jsem se rychlými koly dotahoval na jednoho soupeře za druhým a propracovával jsem se vpřed. Ještě v posledním kole jsem předjel celou skupinku čtyř soupeřů a skončil jsem tak až jako dvacátý," uvedl Kornfeil.

Žezlo v královské kubatuře třímá Lorenzo

Závod královské kategorie MotoGP vyhrál stylem start-cíl Španěl Jorge Lorenzo na yamaze a zvýšil své vedení v šampionátu. Po třetím letošním vítězství má náskok 37 bodů před druhým Italem Andreou Doviziozem, jenž byl v neděli druhý s odstupem 6,7 sekundy.

"Teď už bude pomalu složité, dostat mě z první pozice," prohlásil sebevědomě třiadvacetiletý Lorenzo, jenž je týmovým kolegou zraněného světového šampiona Itala Valentina Rossiho.

GP Velké Británie, pátý závod MS silničních motocyklů v Silverstonu:
Do 125 ccm: 1. Márquez 38:12,837, 2. P. Espargaró (oba Šp./Derbi) -2,576, 3. Smith (Brit./Aprilia) -13,446, 4. Terol (Šp./Aprilia) -17,117, 5. Kojama (Jap./Aprilia) -35,641, 6. Cortese (Něm./Derbi) -39,184 ... 20. Kornfeil (ČR/Aprilia) -1:41,224.
Stav MS (po 5 ze 17 závodů): 1. P. Espargaró 99, 2. Terol 98, 3. Márquez 82, 4. Smith 61, 5. Rabat (Šp./Aprilia) 50, 6. Vázquez (Šp./Derbi) 49.
Moto2: 1. Cluzel (Fr./Suter) 39:19,472, 2. Lüthi (Švýc./Moriwaki) -0,057, 3. Simón (Šp./Suter) -0,322, 4. Redding (Brit./Suter) -0,520, 5. Debón (Šp./FTR) -5,271, 6. Tomizawa (Jap./Suter) -5,377 ... 20. Pešek (ČR/Moriwaki) -31,289, Abraham (ČR/FTR) nedokončil.
Stav MS (po 5 ze 17 závodů): 1. Elías (Šp./Moriwaki) 80 bodů, 2. Tomizawa 65, 3. Lüthi 58, 4. Simón 51, 5. Corsi (It./Motobi) 51, 6. Gadea (Šp./Pons Kalex) 47 ... 26. Pešek 4, 28. Abraham 2.
MotoGP: 1. Lorenzo (Šp./Yamaha) 41:34,083, 2. Dovizioso (It./Honda) -6,743, 3. Spies (USA/Yamaha) -7,097, 4. Hayden (USA/Ducati) -7,314, 5. Stoner (Austr./Ducati) -7,494, 6. De Puniet (Fr./Honda) -9,055.
Stav MS (po 5 z 18 závodů): 1. Lorenzo 115, 2. Dovizioso 78, 3. Pedrosa (Šp./Honda) 73, 4. Rossi (It./Yamaha) 61, 5. Hayden 52, 6. De Puniet 46.

Reklama