Hlavní obsah

Šestnáctiletého motocyklistu Popova čeká první mistrovství světa v kariéře

PRAHA

Šestnáctiletý motocyklový závodník Miroslav Popov se o víkendu poprvé v kariéře představí v mistrovství světa. Jezdec italského týmu ElleGi Racing bude na divokou kartu startovat v Grand Prix Itálie na okruhu v Mugellu.

Foto: Tom Havezi, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Popovovým základním cílem při premiérovém startu mezi světovou elitou třídy do 125 ccm je kvalifikovat se do hlavního závodu. Mladý jezdec ale věří, že by v příští sezóně mohl v seriálu světového šampionátu startovat pravidelně.

"Je to něco nového. Něco, co jsem si přál. Jet ve světě... Těším se," uvedl Popov. Motocyklista z Dvora Králové nad Labem závodí v Itálii s italskou licencí a divokou kartu dostal od italské federace na základě výsledků v tamním šampionátu. "V Itálii je to tak, že divoké karty se udělují do třetího místa v mistráku. Bylo to ve výhledu a nakonec to dopadlo," uvedl.

Bude mít výhodu znalosti trati

V Mugellu tak bude mít výhodu znalosti trati. "Je pravda, že okruh znám. Je tam ale nový povrch, takže předpokládám, že časy, které se tam pojedou, budou o něčem jiném," sdělil Popov, jenž bude mít ale handicap ve výkonu motocyklu.

"Nedokážu říci, zda bude stačit. Mám aprilii RSV, což je oproti světu strašný rozdíl. Navíc nemám ani takový materiál, jaký mají ve světě jezdci s RSV. O to více se budu muset snažit," prohlásil Popov. I přes tuto nevýhodu ale věří, že se mu podaří kvalifikovat se do hlavního závodu.

Popov startuje v Itálii druhým rokem, letos navíc příležitostně závodí i ve Španělsku. "V italském šampionátu je celkem dobrá konkurence, ve Španělsku je to ještě o něco lepší. Prioritou je pro nás Itálie," řekl Popov.

Před rokem měl "našlápnuto" k zisku titulu. Nevyšel mu ale závěr seriálu a skončil druhý. "Minulý rok to bylo zklamání, prakticky jsem ho (titul) odevzdal. Letos bych se o to chtěl pokusit a na konci roku ho nezahodit," přál si Popov, jenž je po víkendovém třetím závodě seriálu průběžně třetí.

Talentovaný jezdec by se v letošní sezóně mohl v MS představit po Mugellu ještě jednou: v jednání je divoká karta pro závod v Brně. "Přihláška se musí dát měsíc předtím, tak v červenci budeme jednat," uvedl Popov, který v červnu dokončil základní školu a na podzim nastoupí na strojní průmyslovou školu v Novém Městě na Moravě.

Motorky na prvním místě 

Nadále bude ale hlavní náplní jeho života sport, ve škole by měl mít individuální plán. Popov by rád v příštím roce startoval v mistrovství světa pravidelně. "Bylo by to krásné, kdybych se tam příští rok dostal. Bude ale záležet na výsledcích a financích," dodal Popov.

Reklama