Hlavní obsah

Sobotka s Chládkem slibují Velké ceně v Brně 20 až 40 miliónů

Brno

Premiér Bohuslav Sobotka a ministr školství Marcel Chládek (oba ČSSD) slíbili podpořit příští ročník brněnského závodu mistrovství světa silničních motocyklů 20 až 40 milióny korun ze státního rozpočtu. Na tiskové konferenci to dnes řekl jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD), který s Chládkem jednal. Závod už by přitom nepořádala společnost Automotodrom Brno, pro ni to je však podle ředitelky Ivany Ulmanové přijatelné řešení.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Vítěz brněnského závodu MotoGP Dani Pedrosa ze Španělska.

Článek

Varianty jsou podle Haška dvě. Buď vznikne nová právnická osoba s účastí státu, kraje a Brna, nebo bude pořadatelem a držitelem licence na pořádání závodu od společnosti Dorna samostatně Jihomoravský kraj.

"A to z důvodu, aby byla zřejmá ekonomika celého podniku a bylo jasné, na co konkrétně peníze šly," uvedl Hašek. Automotodrom totiž ekonomiku celého podniku tají a tvrdí, že je ztrátový. Každoročně žádá stát, kraj i město o zaplacení zalistovacího poplatku 70 miliónů korun.

Automotodrom se má podle Haška stát pouze tím, kdo konání Velké ceny technicky zajistí, ekonomické záležitosti mají zůstat na bedrech zmíněné právnické osoby či kraje. "Považuji to za nejčistší řešení," prohlásil Hašek. Stát a kraj také chce zadat audit, který má zhodnotit kompletně celou ekonomiku závodu včetně přínosu pro stát, kraj a město z hlediska tržeb a odvedených daní do rozpočtu.

Prioritou je zachování závodu

Pro Automotodrom by šlo o přijatelný kompromis. "Priorita je pro nás zachování závodu pro další roky a už jsme o tomto řešení s hejtmanem jednali. Musíme se pouze domluvit na takové podobě struktury pořadatelství, aby to vyhovovalo oběma," řekla ČTK ředitelka Automotodromu Ivana Ulmanová.

Hašek také zopakoval, že bude apelovat na podnikatele, především hoteliéry a restauratéry, kteří z konání mistrovství profitují, aby se zatím alespoň symbolicky podíleli na zaplacení zalistovacího poplatku. Již před konáním Velké ceny měl Hašek politickou podporu napříč krajským zastupitelstvem pro své plány.

Reklama

Související témata: