Hlavní obsah

Ital Rossi nenašel přemožitele ani v Brně

BRNO

Italský motocyklový závodník Valentino Rossi vyhrál popáté v kariéře Velkou cenu České republiky a v královské kubatuře MotoGP si připsal již devátý triumf v sezoně. Jezdec na yamaze v neděli vytěžil z technických potíží hondy španělského soupeře Seteho Gibernaua, jenž musel odstoupit v závěru z druhého místa těsně poté, co jej Rossi předjel.

Článek

Pořádnou porci smůly si vybral obhájce prvenství Sete Gibernau, jehož souboj s Rossim okořenil celý závod, v samém závěru však Španěla zradila technika. "Dopustili jsme se drobných chyb při nastavení motocyklu, což se projevilo v kvalifikačním tréninku, ale dnešní zahřívací trénink mi dodal sebevědomí," řekl Rossi, jenž po závodu zářil spokojeností.

Nejlépe odstartoval Gibernau, ale ještě v prvním okruhu jej v čele vystřídal Rossi. Tato dvojice se několikrát vyměnila na prvním místě a její souboj zdobily dramatické momenty. Těsně před vjezdem do posledního okruhu v zatáčce před cílovou rovinkou se dostal Rossi odvážným soupeře na první místo a na několik metrů se soupeři vzdálil. Gibernau se opět chystal k útoku na ztracenou pozici, ale čtyři zatáčky před cílem jeho stroj při přeřazení vypověděl poslušnost a Španěl musel odstoupit.

Rossimu vyšel start

"Vyšel mi start, ale Gibernau jel velmi dobře a několikrát se dostal na první místo. Je škoda, že měl smůlu a nedostal se ani na stupně vítězů," prohlásil Rossi, jenž v Brně triumfoval potřetí v královské kubatuře, předtím vyhrál dvakrát ve slabších třídách.

Italský fenomén vyhrál 77. Grand Prix a předstihl v historickém pořadí legendárního Brita Mika Hailwooda. Více triumfů mají na kontě už jen Ital Giacomo Agostini (122) a Španěl Angel Nieto (90).

Druhé místo dnes spadlo do klína Capirossimu a na stupně vítězů se dostal i Biaggi, který skončil v kvalifikaci až desátý. Biaggi se díky dnešnímu výsledku dostal na druhé místo v průběžné klasifikaci mistrovství světa, kterou vede s obrovským náskokem 132 bodů obhájce titulu Rossi.

Výkony neodpovídaly představám

"Po kvalifikaci jsem byl smutný, neboť moje výkony neodpovídaly mým představám. Ráno se mi ale vydařil zahřívací trénink a po třech kolech v závodě jsem se dostal do tempa. V závěru jsem bojoval s Barrosem, měl jsem více odvahy a po vyřazení Gibernaua se mi otevřela nečekaná cesta na stupně vítězů," prohlásil čtyřiatřicetiletý Biaggi, který v Brně v minulosti sedmkrát vyhrál.

Maximálně spokojen byl i Capirossi, jenž se po startu propadl ze třetího na sedmé místo. "Zkoušel jsem krůček po krůčku se dostat dopředu. Nevěřil jsem ale, že skončím druhý. Víkend v Brně byl z mého pohledu fantastický a jsem přesvědčen, že mi vyjde i závěr sezony a ještě vylepším své postavení v mistrovství světa," uvedl Capirossi, který je v průběžném pořadí osmý.

Rossi ozdobil svůj výkon i traťovým rekordem v závodě, když v šestém okruhu dosáhl času 1:58,787 minuty, což znamená průměrnou rychlost 163,745 km/h. Dosavadní rekord držel z loňska Alex Barros časem 1:59,302.

Výsledky:
MotoGP: 1. Rossi (It./Yamaha) 43:56,539, 2. Capirossi (It./Ducati) -1,837, 3. Biaggi (It./Honda) -3,444, 4. Barros (Braz./Honda) -4,148, 5. Hayden (USA/Honda) -4,363, 6. Melandri (It./Honda) -11,150, 7. Edwards (USA/Yamaha) -13,532, 8. Checa (Šp./Ducati) -19,331, 9. Bayliss (Austr./Honda) -27,125, 10. Tamada (Jap./Honda) -27,248.
Průběžné pořadí MS (po 11 závodech):
1. Rossi 261, 2. Biaggi 129, 3. Melandri 126, 4. Edwards 123, 5. Gibernau (Šp./Honda) 115, 6. Barros 114.

Reklama

Související témata: