Hlavní obsah

Při brněnském jubileu se vrací vavřínové věnce, Rossi může vyhrát i dlažební kostku

Brno

Vavřínové věnce, které v minulosti patřily k tradici Velké ceny, ale nyní se už běžně nepředávají, dostanou jezdci na stupních vítězů při nedělní GP motocyklů jako připomínku 50. výročí pořádání prvního závodu světového šampionátu v Brně.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Detail letošní trofeje pro Velkou cenou České republiky silničních motocyklů.

Článek

„Trochu jsme se báli, že nám to promotér nedovolí, protože věnce zakrývají loga sponzorů, ale Dorna byla s ohledem na naše jubileum pro. Bylo to celé přijato jako retro zpestření," tvrdí výkonná ředitelka Automotodromu Ivana Ulmanová s tím, že vavřínové věnce, na kterých bude i česká trikolora, přivezou na Masarykův okruh z květinářství až těsně před závodem, aby byly čerstvé.

Navíc je pro letošní vítěze stylově připravená trofej nápadně připomínající tu, která se dávala v Brně před padesáti lety. „Má historickou patinu," oceňuje Ulmanová a prozrazuje, že je nachystána i speciální cena v případě triumfu Valentina Rossiho.

Legendární Ital, který aktuálně vede pořadí královské kategorie MotoGP, v Brně vyhrál již sedm závodů MS v kariéře a dělí se s krajany Agostinim a Biaggim o vedení v historické bilanci. Pokud by uspěl i v neděli, v čele by se osamostatnil a na památku by dostal dlažební kostku z tratě původního přírodního okruhu.

Závod na Masarykově okruhu patří každoročně mezi nejnavštěvovanější v seriálu, o vstupenky je podle Ulmanové zájem i letos. „Předprodej vypadá dobře, registrujeme poměrně velký zájem fanoušků. Možná i proto v České republice bylo letos Grand Prix věnováno hodně pozornosti, pozitivní i negativní," odkazuje na dlouhotrvající diskuze a jednání o budoucnosti MS právě v Brně.

Pozor na alkohol a pyrotechniku

Víkend, při němž mají být hostem závodů ministryně školství, mládeže i tělovýchovy Valachová i brněnský primátor Vokřál, by měl v tomto směru hodně napovědět. Hlavně zásluhou zmíněných politiků už se snad rodí základní principy možného zajištění brněnské Grand Prix v roce 2016 a v dalších letech.

Dorna je vstřícná vůči návrhu, že Velkou cenu bude garantovat neziskový spolek, do nějž finančně přispějí radnice i hejtmanství. „S nově vznikajícím subjektem jsme připraveni spolupracovat a doufáme, že respektuje postavení Automotodromu jako subjektu, který je schopen zajistit Grand Prix České republiky ve standardu požadovaném promotérem," řekl mluvčí okruhu Jiří Smetana, podle nějž součástí dohody na zajištění závodu v budoucích letech musí být vyřešení dosavadních závazků vůči společnosti Dorna.

S ohledem na vysoké teploty, které momentálně v Česku panují, připravili pořadatelé i v tomto směru řadu opatření. Na Masarykově okruhu bude mimořádně kvůli horkému počasí rozmístěno celkem dvanáct sprch na šesti místech. „Sprchy budou umístěny viditelně na stožáru. Dvě budou na tribuně C, další na tribunách D, E a u sedadlových tribun T1 a T2," vypočítává manažerka Radka Dvořáková.

U vstupu na tribunu C bude také umístěna i takzvaná vodní klimatizace - brána o šíři deset metrů, která procházející diváky ochladí vodní mlhou. Umístěna ale bude tak, aby se jí návštěvníci mohli vyhnout. „Všechny návštěvníky prosíme, aby dodržovali pitný režim, ale byli obezřetní při konzumaci alkoholu. Prosila bych o obezřetnost při používání zábavní pyrotechniky. K závodům patří, nicméně za současného počasí je její používání rizikové," dodává Dvořáková.

Reklama

Související témata: