Hlavní obsah

Ježek si z Imoly veze další bod

Imola

Ondřej Ježek, jediný český reprezentant v MS superbiků, v Imole zajel zatím nejlepší kvalifikaci letošní sezóny a získal další bod. Během testování nového motoru se však jezdec týmu Guandalini Racing i tentokrát musel popasovat s technikou. Po výměně motoru se nepodařilo na Yamaze optimálně seřídit elektroniku, což výrazně snížilo ovladatelnost motorky.

Foto: Archiv Ondřeje Ježka

Poslední chvíle klidu pro Ondřeje Ježka na startu v Imole.

Článek

Technické problémy ho stále pronásledují. Během sobotního závodu Ondřeji Ježkovi, počtvrté během závodního víkendu, praskl výfuk. I přesto v prvním závodě dojel osmnáctý, ve druhém nedělním pak skončil patnáctý. Věří, že získané zkušenosti tým využije pro zlepšení výkonu jeho stroje před dalším závodem v Doningtonu. Se třemi body je český jezdec aktuálně na celkovém 22. místě.

V neděli slunce zahřálo dráhu, takže začala klouzat. „Motorka se i tentokrát chovala dost zvláštně. Na trojku se mi zvedala na zadní, takže jsem se s ní chvíli sžíval a pak zvolil taktiku z dvojky řadit rovnou čtyřku. V rovinkách jsem ztrácel, ale i přesto jsem se dostal přes Leonova a pak i přes Jacobsena. Hernanadeze jsem držel na dohled, ale v závěru mě předjel Jacobsen, kterého jsem se, zejména na výjezdech, nebyl schopen držet," popsal Ježek vývoj druhého závodu, ve kterém dojel na 15. místě.

Imola potvrdila, že výměna motoru byla dobrým krokem, každopádně do dalšího závodu v Doningtonu budou mít týmoví mechanici spoustu práce s vyhodnocováním dat a laděním elektroniky. „Nastavit motorku správně je alchymie. Mechanici musí projít data metr po metru, zkontrolovat nastavení báze pro chování nového motoru a elektroniku přizpůsobit. Je to opravdu hodně složitý proces, ze kterého už trochu šílím," vysvětluje Ježek.

Závod mistrovství světa superbiků v Imole (Itálie):
Druhá jízda:
1. Rea (Brit./Kawasaki) 34:03,989,
2. Davies (Brit./Ducati) -4,019,
3. Sykes (Brit./Kawasaki) -9,530,
...15. Ježek (ČR/Yamaha) -1:09,455.
Průběžné pořadí MS (po 10 z 26 jízd):
1. Rea 209,
2. Davies 162,
3. Sykes 137,
...22. Ježek 3.

Reklama