Hlavní obsah

Vítězství Charouze a Engeho v Le Mans Series vyjde na DVD

PRAHA

Fantastický rok prožili čeští automobiloví závodníci Jan Charouz a Tomáš Enge, kteří spolu s německým pilotem Stefanem Mückem a britským týmem Aston Martin Racing vyhráli seriál Le Mans Series 2009. A nyní si jejich fantastickou jízdu za vítězstvím mohou znovu a znovu vychutnávat i jejich fanoušci. Režisér Robert Bílý totiž o jejich cestě za triumfem natočil dokumentární film.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Jan Charouz (vlevo) a Tomáš Enge na tiskové konferenci.

Článek

Cesta na vrchol, tak se jmenuje nový dokumentární film režiséra Roberta Bílého, který přináší průřez sezónou 2009. V ní česko-německá posádka Jan Charouz, Tomáš Enge a Stefan Mücke v barvách továrního týmu Aston Martin Racing vybojovala čtvrté místo ve slavném závodě 24 hodin Le Mans a navíc se mohla radovat z celkového prvenství v šampionátu Le Mans Series.

Posádka vozu se startovním číslem 007 vyhrála závody na 1000 km na okruhu v Barceloně a Nürburgringu. V Algarve dojela druhá, ve Spa a na trati v Silverstone skončila třetí. "To, že jsme v každém závodě stáli na stupních vítězů, bylo klíčem k celkovému úspěchu," prohlásil na úterní tiskové konferenci Tomáš Enge.

A jeho slova potvrdil i Jan Charouz: "Byla to skvělá sezóna. Každý závod na pódiu, to je jako ze snu. Na nic si nemůžu stěžovat." Velkou radost oběma jezdcům udělalo i čtvrté místo v závodě 24 hodin Le Mans. "Tenhle závod jsme odjeli bez problémů. Mohli jsme být i výš. Ale byli jsme nejrychlejší mezi benzínovými vozy, a to je senzační výsledek," dodal Enge. Zda se ale představí v šampionátu i letos, zatím není zcela jasné. "Určitě někdo z našich kluků pojede Le Mans, víc ale zatím nemohu prozradit," řekl Antonín Charouz, manažer týmu.

Vítězné auto se představí v Praze

Film Cesta na vrchol přináší exkluzivní pohled do zákulisí týmu. A to nejen během závodů, ale i přípravy. Zároveň nabídne i několik zajímavých rozhovorů s legendárními jezdci. A milovníky historie jistě potěší i několik záběrů z 50. let 20. století nebo rozhovor s Carollem Shelbym, který v roce 1959 spolu s Royem Salvadorim ve voze Aston Martin DBR1 vyhráli závod 24 hodin Le Mans.

A kdo by se s Tomášem Engem a Janem Charouzem chtěl setkat osobně, má jedinečnou příležitost. Příští čtvrtek 21. ledna se v pražské Tesla Areně uskuteční hokejové derby mezi Spartou a Slavií. A před zápasem se od 15 hodin uskuteční autogramiáda obou jezdců. A to není všechno. Fanoušci si budou moci prohlédnout i vítězný vůz - prototyp Lola Aston Martin LMP1.

Reklama