Hlavní obsah

Ze startovní listiny Tomíčkova memoriálu vypadl Walasek

PRAHA

Bez vítěze závodu z roku 2007 Grzegorze Walaska z Polska se v Praze pojede pondělní 43. ročník Memoriálu Luboše Tomíčka. Na startu tradičního plochodrážního podniku ale nebudou scházet již dříve potvrzení účastníci seriálu Grand Prix - vedoucí jezdec celkového pořadí a mistr světa z roku 1997 Greg Hancock z USA, průběžně třetí Švéd Andreas Jonsson a trojnásobný světový šampión Dán Nicki Pedersen.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Nicki Pedersen z Dánska (vpředu) se ba letošním Memoriálu Lukáše Tomíčka rovněž neobjeví.

Článek

Walasek bude chybět kvůli nedávnému pádu, při němž si narazil páteř. Dalším omluveným je nadějný Slovák Martin Vaculík, jemuž znemožní start na břevnovském stadionu Markéta na pondělí přeložený závod švédské ligy. I přesto budou k vidění velká plochodrážní jména.

"Letošní ročník se pojede ve hvězdné sestavě a bude tady nabitá startovní listina, v níž nebude chybět vedoucí jezdec seriálu mistrovství světa Greg Hancock, velice ambiciózní Andreas Jonsson, který je vítězem posledního závodu Grand Prix z Toruně, ale i legendární Nicki Pedersen. Bude to závod se světovou špičkou a diváci se mají nač těšit," uvedl na dnešní tiskové konferenci v Praze ředitel závodu Petr Ondrašík.

Svůj program do konce sezony se rozhodl omezit i Pedersen, ale Tomíčkův memoriál z něj nevyškrtl. "Hlásil mi, že se na Prahu moc těší a určitě si ji nenechá ujít," ujistil Ondrašík o startu jedné z legend historie ploché dráhy. "Věřím, že diváci přijdou povzbudit i české reprezentanty včetně loňského vítěze Matěje Kůse," doplnil.

Právě Kůs by měl být největším českým aspirantem na pětičlenné finále, které bude následovat po 20 základních jízdách. "Loni se mi podařilo trochu nečekaně vyhrát, i když jsme celou noc cestoval z Gdaňsku do Prahy, pak jsem spal do dvou odpoledne a nastoupil i proto do závodu zcela uvolněný," připomněl dvaadvacetiletý Kůs.

"Startovní listina je letos nabitá, ale neznamená to, že by nebylo možné uspět. Každý závod, který se jede doma a vydaří se, tak zahřeje u srdíčka. Určitě do toho zase půjdu s tím, že chci vyhrát," prohlásil odhodlaně Kůs.

Na Markétě se uskuteční celodenní doprovodný program i v rámci oslav městské části Praha 6. Hlavní závod bude odstartován v 19:15 a finále by se mělo jet o dvě a čtvrt hodiny později. Po vyhlášení vítězů bude tradičně následovat ohňostroj.

Memoriál se koná od roku 1969 na počest slavného českého plochodrážníka Luboše Tomíčka, který tragicky zahynul při Zlaté přilbě v Pardubicích o rok dříve.

Startovní listina:
1. Samo Kukovica (Slovin.), 2. Josef Franc (ČR), 3. Andreas Jonsson (Švéd.), 4. Martin Smolinski (Něm.), 5. Greg Hancock (USA), 6. Cameron Woodward (Austr.), 7. Michal Mitko (Pol.), 8. Lewis Bridger (Brit.), 9. Grzegorz Zengota (Pol.), 10. Luboš Tomíček, 11. Zdeněk Simota (oba ČR), 12. Renat Gafurov (Rus.), 13. Matěj Kůs (ČR), 14. Nicki Pedersen (Dán.), 15. Friedrich Wallner (Rak.), 16. Václav Milík, 17. Martin Gavenda (náhradník), 18. Ondřej Veverka (náhradník, všichni ČR).

Reklama