Hlavní obsah

Dán Kristensen podeváté vyhrál 24 hodin Le Mans, výhru věnoval mrtvému Simonsenovi

Le Mans

Dánský pilot Tom Kristensen vyhrál podeváté slavný automobilový závod 24 hodin Le Mans a znovu vylepšil rekord v počtu triumfů. Ve voze Audi R-18 se s ním střídali Francouz Loic Duval a Brit Allan McNish, vítězná posádka ujela 348 kol a 4742,8 kilometru. Závod byl poznamenán smrtí dánského jezdce Allana Simonsena, kterému krajan Kristensen svůj triumf po dojezdu věnoval.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Dán Tom Kristensen v Audi R18E E-Tron Quattro během 24 hodi Le Mans

Článek
Fotogalerie

"V první řadě věnuji toto vítězství Allanu Simonsenovi, dobrému příteli, kterého jsme v sobotu ztratili," pronesl Kristensen.

O jedno kolo méně měla na kontě posádka Toyoty TS 030 ve složení Anthony Davidson (Brit.), Sébastien Buemi (Švýc.) a Stéphane Sarrazin (Fr.). Obhájci prvenství André Lotterer (Něm.), Marcel Fässler (Švýc.) a Benoit Tréluyer (Fr.) skončili s dalším audi pátí.

Automobilka Audi slaví čtvrtý triumf za sebou. Pětačtyřicetiletý Kristensen čekal na další vítězství od roku 2008. Z prvního úspěchu se radoval už v roce 1997 a pak opanoval prestižní čtyřiadvacetihodinovku šestkrát za sebou od roku 2000.

Závod měl být oslavou 90 let jeho trvání, ale v sobotu jej poznamenala tragická nehoda, kterou nepřežil čtyřiatřicetiletý Simonsen. Necelých deset minut po startu narazil do svodidel a přes rychlý zásah záchranářů podlehl zraněním krátce po převozu do nemocnice. Stal se 22. obětí z řad jezdců a první po 26 letech.

Na startu závodu byl i český pilot Jan Charouz, s nímž tvořili posádku vozu Lotus T128 Němec Thomas Holzer a Dominik Kraihamer z Rakouska. Ve výsledkové listině jim patří 49. místo v absolutním pořadí s 219 odjetými koly. Závod pro posádku skončil ráno kvůli poruše převodovky.

"Do vozu jsem usednul dvakrát, při jedné jízdě jsme jeli dlouho za safety carem, ale v Le Mans se i tak musíte plně soustředit, snadno vás může něco zaskočit. Vždy je cílem vidět šachovnicovou vlajku, ale tentokrát to nevyšlo," zalitoval Charouz v tiskové zprávě.

Vytrvalostní automobilový závod 24 hodin Le Mans:
Absolutní pořadí:
1. Kristensen, Duval, McNish (Dán., Fr., Brit./Audi R18 e-tron quattro) 348 kol
2. Davidson, Buemi, Sarrazin (Brit., Švýc., Fr./Toyota TS 030)
3. Di Grassi, Gené, Jarvis (Braz., Šp., Brit./Audi R18 e-tron quattro) oba -1 kolo
...49. Charouz, Holzer, Kraihamer (ČR, Něm., Rak./Lotus T128) -129 kol.
LM P2:
1. Baguette, Gonzalez, Plowman (Belg., Mex., Brit./Morgan-Nissan) 329 kol
...18. Charouz, Holzer, Kraihamer -110 kol.

Reklama