Hlavní obsah

Matějovský zahájil útok na evropský titul v Senátu

Praha

Letos v říjnu oslaví královéhradecký jezdec Michal Matějovský třicetiny. Pár dní před jubileem by si po posledním závodě seriálu mistrovství Evropy cestovních vozů - FIA ETCC chtěl dát ten nehezčí dárek - titul mistra Evropy. Svoje BMW 3202si pokřtil ve středu v opravdu důstojném prostředí, ve Valdštejnském paláci na pražské Malé Straně...

Foto: Karel Felt, Právo

Michal Matějovský se svým BMW 320si v národních barvách.

Článek

Nový vůz jste představili v prostorách Valdštejnského paláce. V prostorách Senátu Parlamentu ČR se něco takového stalo poprvé. Jak jste se sem dostal?

Naším velkým příznivcem je královéhradecký senátor, známi lékař, profesor MUDr. Jaroslav Malý. Ten nám umožnil tuto nevšední a velmi pěknou prezentaci v krásných prostorách. Auto pokřtil a slíbil přijet našemu týmu fandit i do Brna.

Loni jste se stal vicemistrem Evropy. Berete tuto sezónu jako šanci udělat ten poslední krok a získat titul mistra Evropy?

Samozřejmě si to uvědomuji. Prvním úkolem je obhájit loňské pozice, ale udělám maximum, abych ten poslední krok udělal. Nevím přesně, kdo všechno seriál pojede, ale cítím se opravdu dobře připravený. Mám kvalitní vůz a za zády výborný tým Křenek Motorsport.

Úplně jste změnili design auta, helmy i kombinéz. Co vás vedlo k tomu jet v národních barvách?

Chceme se v Evropě prezentovat už na první pohled jako český tým. Prezentujeme i české partnery. Myslím si, že celkově je ten dojem velmi dobrý. Teď je na mně, aby tomu odpovídaly i výsledky.

Změnilo se i auto, nebo je toto BMW 320si stejné jako loňské?

Auto je v základu stejné, ale podle nových regulí se snižuje jeho váha o třicet kilogramů a zapracujeme i na podvozkových partiích a tlumení. Pro tým jsou to výhodné změny. Pro mne je důležité, že budu řídit auto, které dobře znám. S BMW pojedu třetí sezónu.

Vy jste na sobě v zimě také evidentně zapracoval...

Hodně času jsem strávil v posilovně. Přes zimu se většinou přibírá, já jsem shodil osm kilogramů, cítím se fyzicky i psychicky lépe. I to by mělo přispět ke zlepšení.

Kdo bude auto připravovat?

Jak už jsem řekl, pokračujeme ve velmi dobré spolupráci s týmem Křenek Motorsport. Jedná se sice o tovární vůz, který startoval ve světovém šampionátu, ale mechanici dovedou zázraky. Díky úpravám a vylepšením už jsme rychlejší, než jezdci, kteří s ním mistrovství světa jezdili.

Jaký máte nejbližší program?

Příští týden budeme testovat na Slovakia Ringu, o týden později už na Hungaroringu.

Kde mistrovství Evropy startuje a kolik má na programu závodních víkendů?

První květnový víkend se začíná právě na Hungaroringu. V programu je šest závodních víkendů. Následují červnové závody na Slovensku a ve Francii, začátkem září se pojede po roční pauze v Brně, o čtrnáct dní později v Belgii a seriál zakončí říjnové finále v Itálii.

Vrátím se ještě k titulu. Váš otec Stanislav Matějovský je mistrem Evropy v tahačích z roku 2001. Nedává vám najevo, že na něj pořád nemáte?

To ne, nerýpne si do mě. Je rád, že všechno funguje, jak má. Už mi do závodění nemluví a ani mě nekárá, jako zamlada. Naopak působí výborně manažersky, vytváří mi zázemí a uklidňuje mě. Říká správná slova ve správnou chvíli.

Loni jste se oženil, pracujete, studujete a závodíte. Jak to stíháte?

Manželka mě podporuje, když to jde, jezdí se mnou. To ostatní zvládám už pár let, i když to není jednoduché. Alespoň se nenudím.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.