Hlavní obsah

Pedersen zaútočí při Tomíčkově memoriálu na hattrick

Praha

Trojnásobný mistr světa Nicki Pedersen bude největší hvězdou pondělního 47. ročníku Memoriálu Luboše Tomíčka. Rodák z dánského Odense tradiční plochodrážní závod na pražské Markétě už dvakrát vyhrál. Pokud osmatřicetiletý borec naváže na triumfy z let 2009 a 2011, bude teprve pátým mužem v historii, jenž završí pomyslný hattrick.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nicki Pedersen během Grand Prix v ploché dráze na stadiónu Markéta v Praze.

Článek

Pořadatelé mají jasno o patnácti jménech startovní listiny. Posledním volným číslem je jednička, která je nachystána pro vítěze Zlaté přilby. Poprvé od roku 2008 se pořadatelé vrátili k tradici a pojedou den po plochodrážních bitvách v Pardubicích.

„Fanoušci však uvidí jiné souboje než při nedělní Zlaté přilbě, protože někteří kluci startující u nás v Pardubicích nepojedou a naopak," láká fanoušky manažer závodu Pavel Ondrašík.

Největšími soupeři Pedersena, aktuálně třetího muže průběžného pořadí Grand Prix, budou Slovák Marin Vaculík, který už jel dvakrá finále, a Polák Przemyslaw Pawlicki, jenž figuruje ve startovní listině memoriálu poprvé v kariéře.

Obhájce prvenství bude chybět

Chybět naopak bude obhájce vítězství Emil Sajfutdinov, který pozvánku kvůli velkému vytížení odmítl. „Zkoušeli jsme oslovit i lídry Grand Prix Woffindena a Hancocka, jenže kvůli nasmlouvaným povinnostem byl jejich start nerealizovatelný," vysvětlil Ondrašík.

Ve startovní listině je i šest českých jezdců. Nechybí Josef Franc a Matěj Kůs, kteří závodu dominovali v letech 2006, respektive 2010. Právě od triumfu Kůse na nejvyšší stupínek nevystoupil domácí jezdec.

Kůsovi už pokora nechybí

„Letos jsem měl z osobního pohledu výbornou sezónu. Před pěti lety jsem byl sebevědomý mladík bez pokory, teď už jsem vyspěl a pokora mi nechybí," vzpomíná Kůs na triumf z roku 2010. Zatím jej však limitují zdravotní trable. Po pádu při závodě v Anglii se vyrovnává s následky poraněné krční páteře a otřesu mozku. „Potřebuji ještě tři čtyři dny, abych byl stoprocentně fit," hlásil v úterý.

Vrátit českou vlajku na první místo bude chtít i Václav Milík. Kapitán české reprezentace bude sice chybět v neděli na Zlaté přilbě, o to větší motivaci bude mít při Tomíčkově memoriálu.

Program pondělního odpoledne startuje na Markétě v 16.30 hodin, kdy mohou fanoušci do depa. Chybět nebude autogramiáda Pedersena, Kůse, Milíka a dalších dvou jezdců. Po slavnostním nástupu v 19 hodin je první jízda v plánu o deset minut později, finále je na programu ve 21.30 hodin.

Reklama

Související témata: