Hlavní obsah

Kout má další titul. Vyhrál European Superkart Series

Praha

Pětadvacetiletý český motokárista Adam Kout přidal do své sbírky úspěchů další triumf, když zvítězil v European Superkart Series. Po titulu mistra Evropy je to další cenná trofej. Letos vyhrál všechno, co se dalo.

Foto: Foto archiv Adama Kouta

Adam Kout si jede v Assenu pro další titul.

Článek
Fotogalerie

O prvenství v European Superkart Series rozhodl sobotní předposlední závod tohoto seriálu, který se jel na okruhu v nizozemském Assenu. Po něm má český reprezentant na svého největšího soupeře Petera Elkmanna z Německa, s nímž bojoval také o evropský titul, již nedostižný náskok 28 bodů.

Po problémech skvělá jízda

Továrního pilota prachatické stáje MS Kart čekal v sobotu náročný program. Musel absolvovat dvě kvalifikace i vlastní jízdu o body. Dopolední část navíc poznamenal hustý déšť, takže o postavení na startovním roštu se rozhodovalo až odpoledne. Kout si po suverénním výkonu zajistil pole position. Nastaly však problémy. Po příjezdu do boxů však mechanici zjistili, že jeden z brzdových kotoučů na jeho motokáře je prasklý. Pořadatelé z obavy před tmou raději posunuli začátek závodu oproti původnímu časovému harmonogramu už na 17 hodin. Mechanici pod vedením šéfa stáje a bývalého evropské šampióna Milana Šimáka však jako už tolikrát předtím zvládli situaci s přehledem.

Kout se postavil na start včas s opraveným strojem. Začátek však nebyl ideální. Z úvodní zatáčky po startu vyjel až jako třetí. Vzápětí se však dostal před Elkmanna a následně i před vedoucího Nizozemce Marcela Maasmanna. Poté následoval stejný scénář jako v řadě dřívějších závodů.

„Ujížděl jsem ostatním zhruba o sekundu na kolo, takže v cíli jsem měl na druhého Elkmanna k dobru dvanáct sekund. Kára skvěle držela," pochvaloval si Kout. „Všichni jenom koukali, jak jsme jim to natřeli. Byla to paráda," přidal zjevně spokojený Milan Šimák.

Zítřejší závod se začátkem v 10 hodin zřejmě opět ovlivní počasí: „Podle předpovědi by mělo začít zase silně pršet. Naštěstí už mohu jet bez nervů a chci si to užít," uvedl čerstvý šampión European Superkart Series.

V neděli nevydržela technika

Po sobotě bylo vše jasné, ale český jezdec chtěl v neděli svůj triumf potvrdit dobrým výsledkem. Nevydržela však technika, která celou sezónu fungovala perfektně. Kout musel poprvé odstoupit. Pokud to mělo přijít, tedy ve správný čas... Do posledního závodu seriálu vyrazil z pole position, ale hned v úvodu se propadl na čtvrtou příčku. Cílem prvního kola už ovšem projížděl jako druhý a když vedoucí Peter Elkmann z Německa udělal hodiny, dostal se do čela. Jenže v polovině jízdy byl nucen svoji motokáru odstavit.

„Zařadil jsem trojku a už jsem ji nevyndal. Něco se v převodovce zaseklo. Teď ji rozebíráme a zjišťujeme, co se přihodilo," popsal Kout důvod odstoupení. „Škoda, myslel jsem si, že celý rok absolvujeme bez odpadnutí. Naštěstí nás to potkalo až teď, kdy už o tolik nešlo," dodal.

Tovární pilot týmu MS Kart právě skončenou sezónu bilancuje s hrdostí. „Můžu s klidným svědomím konstatovat, že byla nejúspěšnější v celé mojí dosavadní závodnické kariéře. Zvítězil jsem ve dvou superkartových šampionátech, včetně toho nejvyššího, mistrovství Evropy. Obrovskou zásluhu na tom má Milan Šimák, který káru dokázal vypiplat na skutečně špičkovou úroveň, předtím v téhle disciplíně nevídanou. Díky patří i všem členům stáje a v neposlední řadě mému tátovi a bratrovi, bez jejichž podpory bych se neobešel," zdůraznil Kout.

Sezóna skončila, ale povinnosti ne. Už 7. listopadu zamíří na slavnostní vyhlášení výsledků European Superkart Series v Oscherslebenu a o víkendu 14. a 15. listopadu bude hostem na výstavě Rychlá kola v Lysé nad Labem.

Konečné pořadí European Superkart Series:
1. Adam Kout (Česko) 362 bodů
2. Peter Elkmann (Německo) 359
3. Andreas Jost (Německo) 178

Reklama