Hlavní obsah

Konvoj Rallye Dakar vyráží z Lisabonu

LISABON

Z portugalského hlavního města vyráží v sobotu konvoj 29. ročníku Rallye Dakar a během následujících patnácti dnů urazí trasu 7891 kilometrů přes Portugalsko, Španělsko, Maroko, Mauritánii, Mali až do senegalské metropole, kde 21. ledna slavná pouštní rallye skončí. Do cíle tradičně nedorazí ani polovina startujících.

Foto: Vierka Kaštanová

Carlos Sainz na trati loňského ročníku Rallye Dakar.

Článek

Na své vlastní schopnosti, na štěstí a nevyzpytatelnou techniku bude spoléhat i historicky nejpočetnější skupina českých závodníků. V kategorii motocyklů to je tradiční účastník Ivo Kaštan a čtyři nováčci: Pavel Kubíček, Dušan Randýsek, David Pabiška a Martin Macek. Na čtyřkolce se do Dakaru vydává padesátiletý Josef Macháček.

Českou vlajku na kapotě mají i dvě osobní auta. V jednom z nich bude svou premiéru v závodě prožívat posádka Miroslav Zapletal, Miloslav Jenáček a ve druhém jede Peter Jerie, Australan s českou závodní licencí. Za volanty kamiónů budou sedět Aleš Loprais, synovec šestinásobného vítěze Karla, a tradičně také Tomáš Tomeček a Martin Macík. Další tatru, Brazilce De Azeveda, bude navigovat Jaromír Martinec.

Třídenní technické přejímky strojů probíhaly proti minulým letům nezvykle hladce. Největší problémy z českých účastníků měl motocyklista Macek. Technikům se nelíbila elektroinstalace jeho yamahy a její kontrola se protáhla o dlouhé hodiny, než komisaři kývli. "Stálo mě to třicet let života," řekl k tomu Macek, kterému se během nekonečného čekání na souhlas honily hlavou myšlenky o návratu domů.

K favoritům letošní soutěže patří mezi motorkáři jezdci na továrních KTM v čele s loňským vítězem Španělem Markem Comou a předloňským Francouzem Cyrilem Despresem. V kategorii aut se očekává velký souboj značek Mitsubishi a Volkswagen, mezi kamióny budou chtít navázat na úspěchy z minulých ročníků jezdci ruského týmu Kamaz v čele s Čaginem.

Reklama

Související témata: